Nå er det NOK!

Rykende gløgg, pepperkakebaking og koselige bilder av blinkende led-lys i vinduskarmen -for å gjøre julekosemosen fullkommen.. Det må du dra til en annen blogg for å få! 

Ikke lenge siden jeg skrev et innlegg om at vi ikke har hatt «kvelder» på ca. 5 år. Jeg skrev det fordi a) Utblåsning b) Håp om at noen kunne komme med en trylleformel. Men nei, ingenting er forandret. Vel, ikke annet enn at ungene har flere unnskyldninger ved leggetid/motsetter seg bare i større grad hele seansen -og at jeg er mer sliten enn på lenge. Når man har slitt med legging i årevis, ja du husker kanskje da jeg skrev om støvsugeren som ofret seg i det henseende -søvndyssing. Den dagen jeg øynet håp da jeg trodde begge hadde sovnet før tjue null-null -hahaha as if!! Så pådro jeg meg skranglete bekken -som viste seg å være prolaps etter overbelastning/unger som måtte knebøyes i søvn. Eller listingen jeg har bedrevet, og viet en hel sang til.

Jeg lurer bare på.. hva er det dere gjør/har gjort.. som gjør at ungene sovner som engler 7-7? Jeg har prøvd alt! Forskjellige soverom, samme soverom, 1 bok, 10 bøker, synging, nynning, ikke soving i barnehagen, soving i barnehagen, forståelsesfullhet, bestemthet, hissighet, bestikkelser, trusler.. «jeg teller til 1, 2, 2 en halv, 3!»,  Sove-Karins hysj-hysj-metode, gå inn og gå ut, legge ned og ned og ned igjen, tillate skriking, ikke-tillate, gi etter for «jeg vil ha vann/mat/den bamsen» Ikke gjøre det.. Er det for jeg ikke har klart å gjennomføre Ferbers tro? Er det fordi jeg ikke er streng nok, FOR streng? Burde jeg lagt dem 18? 17? Beholdt sprinkelsengen de ikke kom seg ut av lengre?  Spørsmålene er mange. «JEG ER IKKE TRØTT!!» Ehh. jo.. i følge den skrikingen.. så er du drit-trøtt!!! «Mammaaaa!!! Jeg VIL IKKE LEGGE MEEEEEEEG!!!!»

AHHHHHHHHHHHHHH! ÅHHHHHHH!

Bilde tatt 07.06.15 kl. 18.19 #4

Nå er det NOK!

Jeg snakket med noen foreldre i barnehagen i går.. de bare..

«Det ER så viktig med egentid altså, men mine sovner IKKE før ÅTTE.!!» Hun sukket og trodde vi skulle syns synd på henne.

«Vår han sovner ikke før litt etter åtte han heller..» meddelte en annen pappa.

Jeg bare.. «ÅTTE? Har vi ro før ni.. er det mirakel!»

Pappaen.. hadde tydeligvis trukket litt av på deres sønns reelle innsovnings-tid.. og fikk dårlig samvittighet.. Så da jeg hadde han på tomannshånd etterpå..

«Du.. for å være ærlig.. I går sovna ikke lillegutt før halv ti altså.. jeg turde bare ikke si det!»

«Hahaha» lo jeg hjertelig, «Ja det er kjempeflaut, jeg sier det som regel aldri høyt jeg heller!» (jeg gjør jo det.. men jeg ville jo ikke at han skulle føle seg ubekvem når han først hadde kommet med en sånn dønn ærlig, og litt flau bekjennelse for at jeg ikke skulle føle meg som den eneste elendige forelderen på kloden! Takk kjære medsammensvorne!)

Jeg er nå desperat/tror jeg blir blir koko og ikke klarer å komme fra det med vettet i behold!

Dere som har barn som sover 7-7, og har egentid, hva er det dere gjør???? Vær så snill og si det!

For.. produsentene av det riksdekkende viste nemlig at de hadde fanget meg på tape sånn her..

IMG_20151030_173141 (1)

The truth, and nothing but the truth.

og det lover ikke bra….. #Gaustadnext #koko #desperatsmåbarnsmamma

Og til dere som ler av SV´s forslag om «Husmorvikar/Familievikar»… Shhhhhhhh!!! (Ja for så du bildet eller? Ja da tenker jeg pipa fikk en annen lyd!)

26 thoughts on “Nå er det NOK!

 1. Mulig det er bare flaks men… Har kjørt det samme løpet helt siden hun var helt fersk. I noen perioder har det selvsagt vært litt krøll funket men har aldri endret rutine og stort sett går det veldig greit. Legger henne aldri etter sju bortsett fra i ferier el. Leser en bok eller to, synger fire faste sanger og stort sett sover hun før jeg er ferdig med den tredje. Men som sagt, barn er forskjellige, det som funker her funker nødvendigvis ikke for andre. ? Håper dere på tross av kveldsenergiske barn får en fantastisk jul, krysser fingre for at dere også får litt voksentid. Det trenger man! :)

  • Christine!! Hva kan jeg si.. jeg blir grønn av misunnelse av å lese dette her :lol: Det som er bra (om jeg må finne noe positivt oppi det hele) er i hvert fall at vi ikke trenger å kaste inn årene pga trøtte unger tidlig på julaften hehe ;-) Nei så jul skal det bli samma hvor slitne vi er.. Og det eneste jeg ønsker meg i år.. ja, det tipper du sikkert.. ;-) :thumbs: Goood jul til deg og dine :-)

 2. Vet det ikke føles sånn, og muligens er det ikke en gang en trøst, men det går over!

  Hos oss forsvant problemet da vi introduserte lydbok på senga. De ble opptatt, jeg kunne gjøre andre ting, og ofte sovnet de underveis. Men lurt å velge litt korte bøker da.

  • Det er faktisk en trøst.. men jeg skulle ønske det gikk over -i går! Lydbok.. det har vi ikke prøvd! Gjett hva nissen kommer med under treet i år!! Takk Abelone.. du har alltid så mange bra tips! God jul :lol:

 3. Jeg har en jente på nesten 3 år som sover fra 19-07. Vi lager reglene på forhånd- før hun skal argumentere for en bok eller sang til ;) Det er en bok(først leser jeg den så blar hun igjennom og «leser» etterpå) og tre sanger så natta. De gangene hun ikke sovner av seg selv da (f.eks om hun sovnet i bilen på vei hjem) og kommer inn til oss i stuen så lager vi ikke noe nummer ut av det, og spør om hun ville noe og følger henne inn igjen og sier natta. Dette kan skje 5-6 ganger om hun har sovet i bilen, men vi gjør alltid likt og til slutt sovner hun.
  Dette er et barn som gjerne sover til 8-9 i helgene om vi legger henne kl 20. Altså er hun glad i sengen sin og i å sove. Så jeg kan ikke ta æren for at det er så enkelt. Men rutinene har i allefall hjulpet å holde på sovingen f.eks ved bytte til stor seng og bår hun ble storesøster.

  Lykke til, håper dere finner noe som fungerer! Jeg har stor tro på instinkt og mindre på eksperter! Dessuten er det nok flere enn den stakkars pappaen der ute som pynter litt på det :)

  • Liker policyen.. stor tro på innsikt og mindre på eksperter.. Jeg gir en bolle til alle eksperter, hvis råd jeg har prøvd å følge opp igjennom! Se hvor det har tatt meg liksom..
   Ja unger er nok født med forskjellig sovehjerte, men kred for at dere har vært så strikte på rutinene! Når vi ikke har fått noe til å fungere, har vi prøvd noe annet.. Men nå skal vi prøve lydbok som Abelone foreslo ovenfor her! ;-) :thumbs: Haha ja jeg er redd for at den pyntinga på sannheten er ganske utbredt! God jul Elise :-)

 4. Stor medfølelse der ? Vi har en på 6år og en på 5 år, som bruker heile kvelden. Sjelden stilt kl 21 og gjerne oppe igjen kl 6. Trøtte, sure og uopplagde. Vi har prøvd ALT. Spesielt vanskelig er det når jeg er hjemme aleine og pappaen jobber på sjøen. Men hva gjør vi «feil»?
  Minsten på 1 år e veldig flink og har vell brukt samme oppskrift på han, så… Ikke lett å forstå.
  Plutselig snur det? Keep up the good work ?

  • Det ER så deilig å høre at det er flere som sliter med legging!! Nå er klokka 21:05, vi har holdt på i halvannen time.. og ingen av de sover enda. Nå har pappa tatt over sånn at det ikke skal bikke for meg hehe, så jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å ha en mann som er borte i lengre perioder.. Men vi får jo bare håpe at det plutselig snur dette her! Det holder nå! ;-) God jul til deg og dine Henriette :-)

 5. Her i huset er det keisame svaret at det fungerte å slutte med dagsoving. Om me et kvelds litt over seks, så søv ho stort sett seinast åtte, absolutt seinast halvni. Nokre dagar allereie 19.30! «Heldigvis» hatar ho å vere aleine på rommet (tre år gamal), så det fungerer å gå sin veg om ho tullar for mykje. Då grin ho sine triste tårer og lovar å vere rolig – så når me går inn igjen og er der roar ho ned til slutt, evt. etter fleire truslar om at ho veit at me går om ho tullar.

  Me er òg superstrenge på slikt som vatn og mat, det har ho aldri fått. Usikker på kva effekt det har då. Men det som er sikkert er at det er deeeeilig at ho legg seg før oss! Når ho sov på dagen, så var det vanleg med liv og moro til klokka ti. Sjølv med berre ein halvtime dagsoving. Så det slutta ho med før ho var to og eit halvt;) Enkel løysing her slik sett, lukke til vidare for dykk!

  • Katrine! Etter at jeg leste kommentaren din, har det vært slutt på servering på senga. Jeg har liksom ikke helt sett at den tørsten som dukker opp hele tiden, bare er et triks for å dra ut prosessen.. stønn. Jeg har også sagt i fra til barnehagen at de må passe på at minstemann ikke sovner ved hviling! Så får vi se om disse små grepene kan gi en forandring! ;-) Takk for tips og råd Katrine! Og ha en veldig god jul! :-)

 6. Aaah, dette var god lesing her jeg sitter på sengekanten og venter på at størstemann skal sovne. Siden han var 2 år ble det senere og senere..halv 8, 8, halv 9 og nå som han er fem år runder klokka gjerne 9 på kvelden. Og nå er det marerittalder også, så det er ikke snakk om at vi kan gå ut av rommet før han har sovnet. Han på 1 år sovner kl 19 enn så lenge, håper det varer!

  • Tenk! Å ha unger som man bare kan legge, si god natt til og lukke døra etter seg!! Fredag og lørdagskvelden min tilbrakte jeg.. i senga. Sovendes. Jeg sovna av utmattelse etter (under) legge-ritualet. Og om det var før eller etter dem.. det er jeg usikker på ;-) Og jeg som hadde store planer om å forberede jula etter ungene hadde sovnet i helga.. hahahaha! Så ja jeg vet alt om unger som ikke kan legge seg alene… Sukk. Vi får håpe nissen kommer med sovehjerter til disse små, og kvelder til oss store! Det hadde vært no! ;-) God jul til deg og dine Nina! :-)

  • 20-6 er jo levelig ;-) Men en som hater å sove og heller vil hyle.. det er oppskriften på midlertidig utmattelsessyndrom det! Og jeg tror jeg har fått den lidelsen.. Både fredag og lørdagskvelden (og planlagte juleforberedelser) gikk bort i.. soving! Mens jeg la dem.. Og begge nettene våkna jeg (fullt påkledd) og tenkte bare.. blir det jul i år tro!? :-O
   Men du.. skikkelig takk for supert tips! Den boka skal SÅ kjøpes i morgen den dag. For nå ER det nok!
   Goood jul til deg og dine! (Kan ikke du sende meg adressa di, så kan jeg sende deg et lite julekort av disse to b-menneskene mine!)

 7. Nå kommer et råd som hverken er pedagogisk korrekt eller tatt ut fra noen lærebok. Hva med å legge deg sammen med dem i dobbeltsenga. Gjør det til en koselig stund med deg i midten med bok og sang og så ligger du der til de sovner. Bunkre opp med vannflaske på nattbordet. Slå av lyset, unntatt nattlys. Prat med viskestemme og signaliser med hele deg at det er natt. Antagelig sovner du også i prosessen, men saken er jo å få vridd noe som har blitt ekstremt negativt til noe positivt. Og slik det er nå har du ingen kveld uansett så om du sover en dupp fra 7 til ni et par uker så er vel ikke det verdens undergang.

  Og bare for å si det, det er ikke deg det er noe feil på, det er ungene :) Vi har hatt alle varianter. Eir som ikke sov et sekund i vår seng, men sov som en drøm i sin egen fra hun var nyfødt. Isa som ikke sov noen steder bortsett fra til dels oppå meg. Yme som har vært litt fra og til. Og Dis som nå sover som en engel. Bare hun vet at jeg ligger på den ene siden og faren ligger på den andre.. Yme har hatt perioder der kveldene er slik du beskriver. Da har vi gått tre steg tilbake og lagt oss i senga sammen med ham på kvelden. Sunget, småpratet og pjusket på ryggen. I starten tar det jo evigheter, men så sovner han fortere og fortere for hver kveld. Og etter noen uker tar jeg en spansk en om «at mamma må på do en tur» og gjør den turen veldig lang og så sover han når jeg er tilbake.

  Kanskje skal dere dele dem, ta en på deres rom og en på ungenes rom. Jeg tenker at målet helliger middelet. Det er ikke så nøye hvordan man gjør det så lenge det funker. Og er det at man ligger der sammen med dem noen måneder det som skal til for å snu det så har ikke alder noe å si. Enkelte kvelder er det vanskelig å sovne for Isa og. Da ligger jeg like gjerne der..

  • Ja! Det er altså slik me gjer det. Bortsett frå at me enda ikkje veit korleis me skal få oss ut derfra og få ho til å sovne aleine, men no når ho sovnar seinast halvni så gjer ikkje det så mykje, me har jo litt kveld etter det likevel (har prøvd «gå på do»-trikset eller «skal berre brette nokre kle» nokre gongar, men då har ho berre venta og venta på at me skal kome tilbake). Det er verre dei gongane me sovnar, men den andre brukar kome å vekke etter kvart. Så det går greitt:) Sikkert upedagogisk, men lite krangling og ganske hyggeleg.

  • Elsker råd som ikke er pedagogisk korrekte, spesielt når de kommer fra leger! ;-) :thumbs: Hørte på deg, og la meg mellom dem i helga, og det endte med at vi sovna.. alle 3! Hehe. Problemet med minsten er at jeg ikke får flyttet henne over i hennes egen seng, uten at hun våkner.. Og det er ikke drømmesituasjon å sove hele natta på 5 centimeter. Nei jeg tror nok vi må bite i det sure eplet å skille dem for en stund. Og så skal jeg kjøpe den boka Hanna nevnte! Og lydbøker! Og nå skulle jeg til å skrive.. og sovemedisin.. men da kunne jo noen trodd at jeg faktisk mente det, så da gjorde jeg ikke det allikevel høhø :lol: Neida, men med alle disse gode mer eller mindre pedagogiske tipsene og vinkene.. dette kan jo bare gå en vei: Mot lysere tider!! ;-) God jul Didriksens!!

   • Er det like ille uansett hvem som flytter dem? Begge mine barn har hatt perioder hvor de våknet dersom jeg gjorde det, men ikke hvis mannen gjorde det (i stund var det faktisk så ille at hvis jeg var inne på rommet etter at han sovnet… Og jeg som liker å se til dem før jeg legger meg).

    Hva med en madrass på gulvet enten inne hos dere (slik at du får plass i senga) eller inne hos dem (som du kan ta en dupp på mens du venter på at de sovner). Jeg har tilbrakt timesvis med å sitte i bunnen av senga (hurra for e-bok som kan leses i mørket) eller i stolen i gangen (brukte å mobilblogge derfra, nå som jeg ikke sitter der lenger blir det ikke skrevet like mye…)

 8. Lydbok bruker jeg sjøl. Kanskje det funker på kids.

  Jeg vet ikke om triks. Mine ble bare født sånn. Kan ikke skryte på meg selv om jeg vil. Har hørt at det er lurt å ta seg en tur med venner og venninner…. ta deg en tur/natt her?

  • Anja!! Det er altså så fint det innlegget du la ut i går <3
   Tannlegen min spiller alltid lydbøker, og det virker beroligende kan jeg fortelle. Ikke sånn at jeg sovner altså, for SÅ behagelig er det ikke -å ligge med den lyskasteren i trynet, og kjenne borren vibrere i gapet! Men det kunne vært MYE verre.. om ikke lydboken var på.. Ja så poenget mitt er.. ser at det kan funke med lydbok som søvndyssing! For både store og små! Så det er på lista over grep som skal tas i prosjekt "få-livet-tilbake!" Ja det, og kanskje ta meg en tur/natt til Holt hehe! ;-)

 9. Her legger 3 åringen seg pent ca 19.30, MEN hun er våken alt fra 0-10 ganger FØR jeg legger meg og gjerne 2-3 etter jeg har lagt meg : / Og som rimelig høygravid og desperat etter litt alene tid før jeg skal ha lillegutt på meg 24/7 kjenner jeg det begynner å ta på.

  Men jeg prøver å tenke sånn at de ikke holder på sånn når de er tenåringer? eller?

  5 åringen legger seg greit og sover natten igjennom men 6.30 er stortsett det seneste hun står opp.

  7 åringen legger seg 19.30 ca , men leker gjerne i sengen sin til 20.30 :)

 10. Jeg skulle til å si det Doc sa, legg dem sammen med dem, du og/eller Jack. Bli der til de sovner. Orker du ikke lese/synge så sett på lydbok/musikk i stedet. Vi bruker kjemperolig jazz fra Solveig Slettahjell som er perfekt sovemusikk. Domestic Songs albumet. Og får du ikke flyttet minsten så ha henne på rommet sitt og eldste på deres hvis du vil dele dem. Evnt legg de i samme seng hvis du tror de kan like det, våre elsker å sove sammen i hvert fall, men det spørs jo litt.
  Vi har startet med disse tingene etter amme-i-søvn perioden, som jo tross alt varer lenge her i huset (typ 3+ år). Samsoving har alltid vært et clue i hvert fall. Derfor har vi hatt 3 meter lang seng.
  Etterhvert som de blir vant med å sovne slik har vi også kunnet ta en «mamma/pappa skal bare på do» og så har de sovnet under den lange «doturen» som Doc nevner.
  Lykke til!

 11. Jeg har ikke unger selv (men har førsten på vei) så jeg skal egentlig ikke si noe…. Men jeg HUSKER fra jeg selv gikk i barnehagen at det beste jeg visste var at Pappa satt inne hos meg til jeg sovna. Han satt på en stol ved sengen og leste (ikke til meg, tror det var jobb-greier). Jeg var litt mørkredd og det var veldig trygt å ha ham der til jeg sovna. Så jeg tenker at du trenger kanskje ikke være oppi senga eller gjøre noe som helst, bare være der?

 12. Lenge siden innlegget ble posta, håper det går bedre for dere nå! Vi har styra veldig med sovinga til våre to små, men legginga har for det meste gått smertefritt – type synge, si god natt og gå ut. De gangene 3åringen har hatt problemer med å sovne bruker vi å si at han trenger ikke å sove, men han må være i senga. Så kan han ligge og tenke på noe koselig heller, eller se i ei bok. Hos oss har i alle fall det funka som fjell, tror han ble litt stressa av å «måtte» sove, men da han slapp det presset sovna han mye fortere. Ikke sikkert det funker i det hele tatt, men kanskje verdt et forsøk? Lykke til i alle fall!

  • Hei Elisabeth! Og tusen takk for innspill! Vi har fått det til å funke med eldstejenta (på et vis ;-) ) Verre med 3-åringen… men i kveld skal jeg teste ut tipset ditt!! Kan jo være at hun blir stressa..?? Så får vi se om andre boller (som ikke inneholder PRESSURE!!?) er nøkkelen til suksess! :-) :thumbs: Tusen takk, i alle fall :-D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *