Har du «kvelder»*?

«Vi legger ungene sånn ved syv-tiden. De sovner ikke akkurat umiddelbart da, ahahaha. Nei vi sliter litt du, men ved halv åtte-åtte.. da sover de begge søtt.» «Å jasså!» sier jeg passe entusiastisk og løfter øyenbrynene. Men blikket er tomt og smilet er falskt. Et patetisk, og mislykket forsøk på å skjule misunnelsen. Egentlig har jeg lyst til å holde meg for ørene og stakato fremføre en «la-la-la-la».. eller aller helst be dama klappe igjen!! «Og deres da, når legger de seg??» «Ehm, men du? Hva ser dere på Netflix for tiden egentlig?» svarer jeg. Og tror du ikke de følger to serier parallellt?!! «Det er altså såååå deilig å ha kvelder igjen!» Sikkert tenker jeg, og skifter galant til et mindre sårbart tema.

Jeg vil ikke

Men oss i mellom.. Vi innlemmer ordet «leggetid» ganske kjapt etter middagen. «Ja for når dere har sett barne-tv, ja da er det leggetid dere!» Jeg har lest at man skal snakke om det som en positiv affære, og med overdrevet lystigheten i stemmen prøver jeg å overbevise dem om at det er ingenting i hele verden som er så artig som akkurat det! Og hver kveld er det like mislykket. Å ta på seg pysj, ta tran, pusse tenner, vaske hender.. Alle de forberedelsene gjennomføres ganske ufrivillig etter utallige  «Jeg vil ikke!» «Etterpå!» «Om fem minutt!» «Jeg vil ikke legge meg!» og «JEG VIL IKKEEEEE!!!!»

Mye godsnakking, en del «bestikkelser» og ofte litt strenghet senere, befinner vi oss endelig (om ikke i, i hvert fall..) i nærheten av sengen. Det er da vi kommer til det stadiet jeg liker å kalle..

Jeg skal bare

Albert Åberg kan bare gå å legge seg for å si det sånn artig billedlig. Plutselige behov inntreffer på mystisk vis. Tørsthet, sult og full blære er en gjenganger. Så må vi ha en teddy, Frøken kanin, og en dukke (og det er aldri den dukken jeg finner) Sengen skal stå sånn, eller litt mere sånn. Lyset skal være på, og vi må være tilstede. Og det har vi jo skjønt er det mest hensiktsmessige også, for går vi ut, risikerer vi at det blir arrangert diskotek der inne innen få minutter..

La meg gi deg et eksempel.. Her har faktisk den ene gitt etter for søvnen, den andre kjemper i mot. Med nebb og klør .

Image and video hosting by TinyPic

Og selv om jeg er blant venner her, så er jeg redd for at noen med lange pekefingre skulle snuble over bloggen min, derfor meddeler jeg ikke tidspunktet for den ovenstående seansen. Men la meg si det sånn, paret jeg snakka om i ingressen, er allerede langt ut i den andre episoden av The Blacklist. De har sikkert rukket å tenne et par lys, oppsummert dagen for hverandre og laget litt sunt snack også.

Nå skal det være sagt at vi er i begynner-fasen, av en ny.. fase. Å-sovne-på-samme-rom-fasen. Og det går jo som du ser.. alt annet enn strålende. Vel, ikke det at vi har hatt så mye «kvelder» de siste, snart 5 årene, men jeg hadde jo håpet at det skulle gå seg til litt fortere enn det har gjort da. Hjelpes.

Og jo det har vel hendt at jeg.. kremt, har sovnet før de to b-menneskene vi har avlet :-O Det er faktisk bare flaks at jeg fikk skrevet dette innlegget ferdig, før… now if you´ll excuse me… ZZZzzzzzZzzZzz

QOTD: Har du «kvelder?» Hvordan får du ungene til sengs uten for mye «vil ikke»? Hvordan får du ungene til å sovne uten for mye «skal bare»? Og sist men ikke minst.. hvordan får du dem til å sovne -på samme rom? 

*Barna sovner tidlig/fort, og du kan bruke kveldene på AKKURAT DET DU HAR LYST TIL!

26 thoughts on “Har du «kvelder»*?

 1. Føler med deg, legger for tiden fire små alene og det er så lyst og vaaaarmt at vi ikke akkurat syns det er storartet. Men du kommer ikke til å like meg nå; legging er sjelden et problem og selv på kvelder hvor jeg legger dem alene sover de stort sett før åtte. Som hovedregel sover de til sju, men jeg er (helt sant) tidvis veldig streng :-)

  • Du har helt rett, nå liker jeg deg IKKE! Men se der.. det varte kun et lite sekund, og nå gikk det over ;) Men helt seriøst kjære supermommy.. HOW!?????????? Strenghet har aldri ført meg til noe i nærheten av det klokkeslettet! Fire som sover til sju… det høres ut som et eventyr jeg leste en gang… :-O

 2. Er ene ungen flyttbar i søvne? Da hadde jeg lagt den ene i voksensenga og den andre på rommet sitt og så flytta voksensengkidn etter den har sovet et par timer :) er sånn jeg gjør det selvom jeg flytter to! ?

  • Haha det er akkurat sånn vi har gjort det, men selvom eldste er flyttbar i søvne, har det ikke blitt noe særlig kveld på meg. Da har de holdt det gående på hver sin kant -stønn. Men jeg har ikke gitt opp håpet… helt enda. ;-)

 3. Her har jeg også en som elsker å dra ut leggetid med alle mulige forskjellige behov – soving er rett og slett ukult. Jeg har nettopp begynt med konsekvensen «hvis du ikke legger deg pent blir det ikke tv-tid i morgen», og tror du ikke han sovna på 10 minutter da? ?

  • Haha, jeg håper jeg har noen år med kvelder før de blir tenåringer altså!! Hvis ikke så ser dette rimelig dystert ut for alle de bøkene jeg har liggende uåpnet, albummene som skal lages og ikke minst alle bøkene jeg har tenkt å skrive selv. For ikke snakke om alle blogginnleggene dine som jeg må ta igjen :-(

 4. Tja, hva skar´n si? Våre kvelder starter ti på åtte:) Vi har jo riktignok bare én, og jeg gruer meg til hun finner ut at det går an å trosse mamma og pappas ordre! :/ <—- 2 år og englebarn :)

  • RUUUB IT IN MOMMY!! No wonder du har blitt strikkeguru nr. 1!! ;-) Ja.. så var det det da.. det strikketøyet jeg har liggendes (kjøpt-inspirert av deg!).. Når jeg får kvelder igjen… DA!!

 5. Vi må ganske så ofte være litt strenge for å få barna til å høre etter om kvelden, men de prøver å dra ut tiden så godt de kan. Storesøster er egentlig trøtt, men oooorker ikke kle på pysjen, og lillebror har jo ikke lekt i i det heeeele tatt, så da må man snike inn litt bilkjøring der man kan. Men et triks til å få de til å roe seg ned er å sette på nattamusikk, rolig musikk, på lav styrke, sånn at de må være helt stille for å høre. Da roer de seg ned og er stille, og selv om de ikke sovner med én gang, så blir det er rolig kveld :) Og det hjalp alltid når det ble for mye skravling etter leggetid da de sov på samme rom.

 6. Hei, hvor gammel er ungene dine? Jeg har lest en del av innleggene dine, men har dessverre ikke fulgt bloggen fra starten av og om kvelden siden mine barn har flyttet hjemmefra så sovner jeg i tastaturet om kvelden :P

  Når jeg vet hvilken alder de har så kan jeg komme med en del gode tips som kan prøves eller forkastes alt ettersom hva som passer deg og dine.
  Det er det som er så flott med å få råd, man velger selv hva man ønsker å prøve eller bare gi blaffen i. :D
  Men uansett alder på dine kan jeg allerede anbefale en bok som egentlig er for barn med adferdsvansker, og det påstår jeg overhode ikke at dine har altså, ikke missforstå meg her. Men i den boken er det en god del tips som fungerer på alle unger.
  Den gangen jeg fikk kurset i forbindelse med min hypre sønn så satt vi alle 15 foreldrepar etter kurset og lurte på hvorfor får ikke alle foreldre tilbud om dette kurset for her er det veldig mye positivt som kan snu det negative før det startet. Vi lærte å være i forkant av problemene, på noe virket det og noe virket overhodet ikke. Husk ungene leste ikke boka, he he

  • Hei Mette :-) Ungene mine er 3 og snart 5.. Jeg sier mer enn ja takk til gode tips fra en erfaren mamma, og er veldig interessert i å høre mer om å være i forkant av problemene!! Hva heter den den boka!? :-)

 7. Kjære medsøster, velkommen blant oss som ikke får lagt ungene til «korrekt» tid? Barn er, som voksne, forskjellige. Noen trenger mye søvn, andre lite. Testen om barnet får nok søvn, er tilstanden om morgenen. «Det er jo bare å legge ungen og være streng!» har jeg fått høre. Takk og pris for ei ærlig venninne som fortalte om sitt barn og hans søvnbehov, som i alle år har vært lite. Så får det heller være at jeg stort sett ikke aner hva som foregår av diverse tv-serier, jeg har et nydelig barn med lite søvnbehov, og er utrolig heldig som får nyte tiden sammen med ham?

  • Takk takk Sol! ;-) Hmm.. vet ikke om de består den «testen», føler morgenen ikke akkurat er preget av en veldig munterhet ;-) Men på en annen side, så er det vel vanskelig å si.. morgengrettenhet er vel noe man kan lide av, om man får nok søvn eller ei.. kremt. ;-) Og du sier det jo veldig bra her da.. «heldig som får nyte tiden sammen med ham!» Jeg må se det mer på den positive siden sånn som du gjør! :-) <3

 8. Ungene legger seg fint. Og sovner oftest før 8. Det er bare å være konsekvent haha;)

  Storebror i senga med pappa, lillebror avogtil i egen seng på rommet som guttene «deler». Jeg på gjesterommet eller i storebror sin smale enkeltseng. sammen med lillebror. For han bruker ikke smukk, men er veldig glad i pupp (og er godt over 1år)
  Og om jeg har kvelder? Nopes!! Kubber sammen med guttene somregel. Hurra for småbarnslivet :)
  jeg innser jo at en ny fase må komme her i hus også snart. Der guttene faktisk deler rommet de skal dele. Så jeg henger meg på her, for jeg lurer på hvordan i alle dager man skal klare å roe en spinnvill lillebror, og en aalt for smartypants storebror, samtidig! ;)

  • Haha, SISTAH!! Heng deg på, her er det mangen mammaer som har vært ute noen vinternetter, og de vet råd!!! Og kan de, så kan vel vi!! ;-) In the meantime.. hang in there! ;-) :thumbs:

 9. To som ska sovna på sama rom?! D ville vore ein utopi i dette huset. Ingen gode råd å komma med der. Men du, tomme truslar, har du prøvd d? Me hadde ei stund ei «leggedama». D hørrest ut som sviskene har møkje å forhandla med? Kun full bære e godtatt unskyldning.
  Men du, mitt råd: ikkje legg så møkje arbeid i dette prosjektet. Plutselig e jentene 10-12 år. Å då kan eg røpa at forhandlingane når nye dimensjonar og du kan for alvor vinka farvel te «kveldar» ?

  • Haha tomme truslar har eg prøvd, men funke dårligt. Trur de gjennomskue meg.. Men hu «leggedamå» hørrtes interesanne ut!? :lol: Ja, OM de forhandle!?? Eg bør visst setta ei grensa me fodle blera eg o..!
   Jamen. Gi meg barre et par år me kvellar da… før di blir 10!! :-O De e alt eg ber om!! ;-)

 10. Har dessverre ingen tips her, men føler med deg. Legging er en kamp her. Vi har et for lite rom så to må dele. En legger seg fint, to stk er trøtte, men sliter med å finne roen nok til at de klarer sovne. Så hvem bør dele rom liksom. Flott for de som har unger som ikke trenger mye søvn. De må gjerne holde de lenge oppe. Mine derimot trenger den søvnen. Om vi sitter med dem sovner de raskt. Lær vi de styre på legger vi voksne oss først og neste dag blir en svært utrivelig dag for oss alle :-( Om du får navnet på boken nevnt over her må du gjerne dele med meg. I mellomtiden venter jeg på at vi skal vinne i lotto, uten å ha levert inn kupong, slik at vi kan kjøpe stort hus med nok soverom…

  • Ja det er det jeg også føler, at de trenger søvn.. tror det hadde gjort morgenene våre litt mindre preget av surmuling. For ikke snakke om ettermiddagene.. :-P Vi sitter også med dem.. ALTFOR lenge! Men alternativet er uaktuelt.. Ja jeg håper Mette kommer med navnet på den boka, hørtes veldig interesann ut!! :thumbs: Det ser ut for at det ikke bare er jeg og du som trenger å lese den.. ;-) (selv om det ofte føles som om vi er de eneste…;-) ) I mellomtiden.. får vi spille lotto! :lol:
   Gode klemmer til Bergen <3

 11. iiiik, kan jeg nevne at vi aldri har hatt problemer med legging eller soving? Poden har arvet mitt sovehjerte, – heldig for han og heldige oss. Det til tross, – jeg sovner til barne – Tv, svært så ofte. Seriøst, dagen starter alt for tidlig for meg som nok gjerne sover båe på kvelden og på morgenen. Er jeg AB da, tro?

  Ha gode dager, med eller uten søvn, fine du. Og ,ja, en gang vi skal til hovedstaden, så hadde det vært kjekt å treffes

 12. Vi har hatt kvelder, men ikke morgener. Blir litt gal av å stå opp før kl seks hver dag i 5-6-7 år også. Nå er mine barn tween & teen og de er oppe lenge, men til gjengjeld står jeg opp før dem – uthvilt!

 13. Etter en lang sommer uten kvelder er vi på vei til å igjen oppleve den totale lykken over å ha noen timer for oss selv. Det vil si, vi har jo ikke det, for vi har jo DIs, men hun regnes liksom ikke :) (Sånn er det når du har fire, en er liksom ingenting..) Men jeg skal si deg hemmeligheten. Gi dem en iPad, send dem inn på rommet, lull deg selv inn i hemmeligheten om at stillheten er at de sover, ikke at de ligger og ser på Netflix… Og lar du være å gå inn lenge nok så sovner de.. Og da kan du igjen late som om de sovnet klokka åtte, for det var jo da du sist så dem våkne…

 14. Her er ungene lett i eng om vi er to, da legger jeg hun på 2,5 og pappaen de to andre. Og de er i seng til 19.45 senest. Mens er jeg alene kan jeg bare glemme å ha de i seng før 20.30 :P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *