Keeping it real!

Etter å ha fordøyd en bedre lunsj, nudler! Så kjenner jeg at de raske karbohydratene setter fart på noen tanker jeg har gått rundt og grublet på. Jeg spurte forrige uke hva folk mente om foto-retusjering, under innlegget «Vakker». Det var vel ganske bred enighet om at det er veldig viktig at barn og unge blir gjort kjent med hva som foregår, at de er klar over at man blir bedratt av en uvirkelig og falsk verden.

Det hele startet for noen uker siden..

Kjøpe popularitet

Det klikker inn en melding på telefonen.. «Hvor mange følgere var det du hadde på insta igjen??» Jeg sjekker, og observerer fort at vedkommede indikerer at han har passert meg i antall følgere.. DA kjente jeg at noe i meg ble trigget, konkurranseinnstinktet.. (og muligens egoet). Umiddelbart taster jeg.. «How to get more followers on instagram?» Tusenvis av forslag popper opp foran meg, noen av dem flasher! 2500 for 28 $!!! 2500 tilhengere for 168 norske kroner! Venner er billigere i dag, enn de var før gitt.. Dette er jo et kupp!

Nylig oppdatert7Jeg nevner kuppet for min kjære mann.. DA ser han stjerner, månen og solen! HVA? Om det går an å synke så lavt? Være så falsk og uredelig.. Nei fysj. Og hvis man gjør alt for å få seg venner på sosiale medier, hva er man villig til å gjøre i den virkelige verden da?? For ikke å snakke om at man er et forbilde for unge.. Det var ikke måte på verbalt utbrudd.

Jeg hadde jo aldri tørt å gjøre noe sånn, tror jeg. Men jeg kjørte nå på.. «Ja men.. jeg sa jo bare at det hadde vært litt artig.. Det er jo helt uskyldig.. Genial måte å promotere bloggen på..  Og hvis alle andre gjør det…Hva får det meg, som ikke gjør det, til å se ut som da liksom?!»

Upopulær?

Jeg, som hadde lukket instagram konto, og har sagt nei til utallige facebook request.. JEG vurderte nå, i hvertfall et lite øyeblikk, å gå på kompromiss med meg selv. Med mine verdier, og med min tidligere tilbaketrukkenhet på sosiale medier. Det var ikke bare konkurranse innstinktet som ble trigget.. Det var det derrant egoet..

Hva? Sier du at jeg er den uten venner? Den som er mindre populær?? Ingen vil jo være den personen.. den som ble valgt sist når fotballaget skulle velges, den som ingen gadd å henge ut med. Den som nå, ingen gidder å følge på insta… Den som ikke er spennende nok!

Jeg vil jo ikke tro at Lady Gaga er så venneløs og upopulær, men jeg kommer over en artikkel der det hevdes at Lady Gaga har 70 % falske følgere på twitter. Atle Brunvoll som skriver artikkelen sier at han, etter å ha kjøpt 1000 twitter følgere, følte seg som en horekunde.. men så ble han vant med det. Samvittigheten ble med på leken. Og hva blir da det neste?

Hva skjer nå? Hvorfor går man på kompromiss med samvittighet og verdier, og kjøper venner og følgere på instagram, facebook og twitter?

Det er vel ikke et nytt fenomen. Roger på barneskolen hadde alltid godteri han bestakk til seg venner med. Og hva skjedde da? De andre barna tenkte.. Oi han Roger.. han har virkelig mange venner, han må vi også bli venner med! De vet jo ingenting om at Roger kjøpte seg venner in the first place.. Men det funker! For både Roger, og for Lady Gaga!

cropped-peanuts1

Jeg leker detektiv. Finner ut at de falske kontoene har få eller ingen tweets, bilder, statuser. Disse falske kontoene følger folk som har kjøpt viruset! For det er det det er! Et VIRUS!! Som vanligvis brukes til å stjele kredittkortinformasjon!! Det har blitt tatt i bruk for å generere falske «liker» og følgere, og selge dem på nettet.

Hvilken effekt har disse virusene?

Det er mye snakk om unge og mobbing på sosiale medier for tiden. Og det er jo ofte de med minst venner på facebook som blir mobba, nettopp på grunn av det. De er generasjonen som måler sin egenverdi i antall likes og følgere. Hvor trist er det ikke at vi voksne er med på å promotere dette følelsesløse likersamfunnet, ved å kjøpe oss popularitet. Hvilke forbilder er vi da?

Du ser jo de unges hashtagger.. #likesforlike #tagsforlike #followme, helst 30 av typen. De MÅ få flere følgere. De MÅ være noen! Er ikke det våres oppgave å vise dem at selvfølelsen ikke ligger i antall likes??

Jeg hadde to valg:

1)Upopulær og redelig

2)Populær og uredelig

…og en rasende ektemann..

Ville jeg virkelig ofre min verdighet og mitt rykte bare for å få bekreftelse fra.. et virus?? Nei vet du hva! Upopulær eller ikke, I´m keeping it real!

Og på samme måte som ved retusjering, la oss fortelle de unge, at det ikke er sikkert de som er så mye mer populære på sosiale medier.. virkelig er det! Velkommen til 2013, hvor falskhet representert gjennom retusjerings-apper og falske likes-apper er med på å gjøre at de unge (og de litt eldre) blir misunnelige og føler seg mindreverdige. Det gjør meg trist at mine barn skal vokse opp med dette..

Visste du om dette fenomenet? Hva mener du om å jukse på sosiale medier? Er det bare uskyldig promotering, eller er det uakseptabelt? Are you keeping it real? ;)

Til opplysning, så tapte jeg «konkurransen» om flest følgere. Men vet du hva? De ekte, flotte følgerene mine, ville jeg ikke byttet ut mot noen ting. Hverken ære eller berømmelse! Langt mindre.. en svart samvittighet.

13 thoughts on “Keeping it real!

 1. Heller få, enn kjøpte!!! Blir for dumt…
  Men har noen av venninnene til eldste jenta som «venner» på insta, de får en ekstra venn/følger og jeg får muligheten til å følge litt med hva de driver med. Å er sykt mye teite ting noen av dem gjør…bl.a sånne sider som skal rangere deg hvor pen du er ol. Så en der det sto spesifikt at en ikke kunne ha privat bruker, men den siden hadde selv privat bruker??? Da er det noe som skurrer i mitt hode, men er jo ikke like mye «logikk» i hodet til 11-12åringer…
  Skulle innimellom ønske vi kunne skru tida tilbake til da vi var små…altså ikke at vi var små igjen, men at ting var sånn som da.

  • Nei er det sant? At sånne rangeringer skal være en del av en 11-12 årings hverdag er jo kjempeskummelt. Jeg husker det var jo litt av det når vi var mindre også, men da var det håndskrevne lister, og vi var.. 16?!
   Barn må få være barn! Men det ser det ut som om interweb-samfunnet ikke tillater lenger. Kjempetrist!
   Ja vi hadde nok hatt godt av å skru tida tilbake av og til!!
   Ha en fin uke Anja!! :)

 2. Tviler på at den dagen kommer da jeg føler at jeg må kjøpe meg venner på Instagram. Men veldig moro å få flere følgere og jeg kan godt forstå følelsen. man blir jo en smule hekta og man går stadig rundt på jakt etter motiver og tenker ut glupe tagger som skal gjøre at flere «liker» meg. Men forskjellen er jo at jeg vil ha «likere» og «følgere» på grunn av det som ligger der, ikke fordi at de er kjøpt og betalt.

  Jeg har tenkt mye på dette med kommentarer på bloggen også. Hvorfor er det slik at noen poster et innlegg med teksten «himmelen var jammen blå i dag» og kan få flere hundre kommentarer, mens jeg vrir hodet for å skrive et flott innlegg og får 6? Det er jo til å føle seg komplett misslykket av! Men etter hvert har jeg innsett at det ikke er mengden kommentarer som er interessant, men det som står i dem og kommentarer som «fin blogg, titt innom min davel» er jeg lykkelig forskånet for.

  Jeg håper jeg klarer å inprente mine barn at det ikke er antallet venner som gjelder, men kvaliteten på de man har… Men det gjenstår å se.. Enn så lenge tror Eir at Facebook er noe man må ha slik at man kommer seg lengre i Candy Crush og har ingen begreper om den sosiale biten med det. Men stålsetter meg for det som kommer…

  Lite humor i dag. Skylder på alt snørret som fyller hjernen min og bitterheten over å sitte her med vakttelefonen og alt snørret i stedet for å ligge i senga….

  • Ja det er jo utrolig koselig med alle de som vil følge en!! Både her og der! Og jeg har tenkt det samme som deg vedr. kommentarer og sånn.. Men så er det dette med kvalitet og kvantitet.. 10 hodeløse fugler på taket, eller en med hode (og hjerte) i hånden.. Som en gullring i et grisetryne er en blogger utan vit. osv. ;P Jeg tror vi skal prise oss lykkelige jeg! ;)
   Håper formen er tilbake på tipp topp! (Skal bare inn på insta for å se om du har lagt igjen statusrapport..) Nei, ingen hint å få der.. men om du ikke er frisk enda.. så sender jeg gode tanker opp til Gildeskål! Og en god klem (den sender jeg opp uansett!!)

 3. Nei du, jeg tenker nok litt som Jack jeg.
  Da jeg fikk vite at man kan kjøpe seg likes og følgere, ble jeg egentlig bare trist. Er det mange ungdommer som gjør dette, lurer jeg på. :/
  Men det er vel ikke noe nytt å kjøpe seg ting som får en til å se suksessrik eller populær ut. Likes-virus er bare insta-versjonen av en feit porsche eller LV-veske slik jeg ser det ;P Kanskje litt billigere, men lik tankegang. Ingen TRENGER å ha hundretusenvis av følgere eller en syyykt dyr veske, men man vil gjerne ha det for å se bra ut. Kjenner jo et stikk av den følelsen jeg også av og til. Spesielt når jeg ser på dyre barnevogner. (Hva ER det med meg og barnevogner??)

  Nei, jeg er strålende fornøyd med min lille (ekte) følgerskare. :)

  • Det er ikke bare ungdommer som kjøper… det er flere jeg vet om som har gjort det. Det er vel kanskje derfor jeg tenkte at.. jamen da må det jo være legalt og noe hvermannsen gjør for genial? promotering. Neida, jeg hadde aldri gjort det. Lover! ;)
   Likte sammenligningen med Porsche og LV.. det er jo AKKURAT det det er!!! Skjønner godt tanken din med barnevogner.. her i Oslo er det hvertfall en av de viktigste accessoriesene.. Så jeg så meg nødt til å skifte ganske kjapt etter at jeg hadde kjøpt en jeg selv synes var fin (jeg hadde jo ikke peiling på hva som var en vogn man ble ansett å se bra ut med vel.. men skjønte for det der jeg gikk gatelangs dag ut og inn) Jeg styrer elegant unna LV og Porsche altså haha;P Og andre virus som skal få meg til å se bra ut!;)
   Takk for fine refleksjoner! Ha en nydelig dag Jona <3

 4. Heller en fugl i hånden enn ti på taket tenker jeg litt i denne sammenheng også. Dessverre er jo samfunnet blitt slik at jo flere likes og følgere en har jo kulere/tøffere/bedre er man. Synd. Jeg håper jeg klarer å gi barna mine nok selvfølelse til at det ikke blir disse tingene som er det viktige. Men jammen skal man ha noen år på baken for å skjønne at hva som er viktig her i livet :) Støtter fru Didriksen i at det er kvalitet og ikke kvantitet som gjelder i dette tilfellet. P.s Jeg tror jeg har en vannvittig god ide til julekonkurransen din! ;)

  • Ja!!! Heller fugl i hånden!!! Eller som jeg sa til Laila her ovenfor.. Heller en fugl med hode (og hjerte) i hånden.. enn 10 hodeløse på taket!! ;P
   Ja jeg må nok satse på at barna skal få gode nok verdier med hjemmefra slik at de ikke blir dradd ned i det dragsuget av falskhet som brilijerer blant unge på interwebben. Huttemegtu så trist et fenomen.
   Jeg GLEDER meg til å se gode ideer fra Vestlandets hovedstad!! :D :D
   Smask!!

 5. Utrolig koselig å se at noen har likt bilde på instagram eller fått kommentar i blogg, men å kjøpe dem, det håper jeg aldri jeg gjør. Må være når jeg blir så gammel at ingen leser bloggen og jeg skriver om de ansatte på aldershjemmet o.l.
  Likte at konkurransen din ikke var slik at vi måtte like facebooksiden din og dele hit og dit, for ofte slik konkurranser er, for de vil ha flere følgere. Jeg liker jo siden din da, men da viser du at du mener det som står her også.
  Vi skal være og er forbilder for barna og da må vi ikke kjøpe alt for å være perfekte.
  Ha en herlig helg.
  Knip

  • Ja jeg er selv litt ambivalent til konkurranser med lik-og-del-tusen-steder-metoden.. Så da blir det litt sånne koselige i stedetfor, sånne som ikke gjør at jeg får en eneste ekstra følger på facebook-sida mi haha ;P
   Men så var det dette her med kvalitet og kvantitet, jeg er strålende fornøyd med alle de fantastiske menneskene som frivillig følger meg. De som hverken er tvunget til det, eller er kjøpt og betalt! ;)
   Gode klemmer <3

 6. «Før i tiden», altså før bebien kom, var jeg fullstendig hekta på Instagram, og briljerte med effektive hashtags og la ut kreative bilder. Jeg fikk noen hundre følgere på få uker, men nå: Bebi bebi bebi… De gamle følgerne forsvinner en etter en, mens jeg stadig før nye følgere som heter sånn som «MammaMia» og «Mammma4Life» og sånn:) Det er SÅ mye koseligere å ha sånne følgere, enn en random kar fra India som synes at jeg har «good contrasts» eller «great composition».

  Jeg hadde aldri giddi å kjøpe meg venner på insta, litt fordi jeg ikke bryr meg, men aller mest fordi det hadde vært så sinnsykt LOL om noen hadde oppdaget det;)

  Men:
  Mobilen min datt i do, og ligger nå til tørk på badegulvet, så inntil videre er jeg uansett på insta-rehab… (Og Candy Crush! Et viktigere status-symbol, enn følgere på Instagram, er vel hvor langt man har kommet på Candy Crush?? Ser for meg at Facebook-vennene mine RASER avgårde mens jeg har min lille ufrivillige ferie.)

  • Hahaha du er too fønny Grokri, lmao, lol osv.! ;P
   Altså, jeg har aldri prøvd Candy Crush.. er det noe jeg må tilføre livet mitt for at det skal bli fullverdig mener du? Men går det ikke an å kjøpe seg videre der også? Nei kanskje ikke.. Jeg tror jeg skal teste ut det greiene, alle snakker jo om det.. og jeg liker ikke å gå glipp av ting.
   Uansett! Ha en fin dag! Om du er på insta-rehab og CC-ferie.. eller er back in bizz! ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *