Post-barna-lidelse

«Nei, vi tar toget til Karmøy Jack! Det tar jo bare knappe 8 timer, og det blir en hyggelig familietur.»

Lei av hyggelige familieturer på lange togreiser sier han: «Nei, vi flyr! Ferdig snakka!»

«Din din din…» med smale øyne, snurpet munn og et lite imøtekommende kroppsspråk.. forteller jeg ham hva jeg synes om hans medlidenhet til min flyangst!

Han vant, i morgen flyr vi til pappas runde bursdag!

Etter at jeg fikk barna, har jeg påført meg diverse unødvendige ulumskheter. Blant annet flyskrekk. Jeg, som fløy land og strand som kleshenger i mine yngre dager.. Og ja, jeg har lest flyskrekk-boka flere ganger, den er ikke til særlig hjelp når turbulensen dukker opp kan jeg meddele. «Jack, slå meg! Hardt! Nååå!!»

Så i kveld hopper jeg ikke akkurat rundt i leiligheten som en eneste feststemt Mia Gundersen. (Det sparer jeg til onsdag!) Det går mer i selvterapi!

note

Og note to everyone rundt meg som liker å trøste meg: «Det går NOK/SIKKERT bra!» faller ikke under kategorien trøsting! Realitet er en uting i trøsting, utelukkende positivitet er tingen!

Siden jeg er så godt i gang med dårlige nyheter..

Jeg har faktisk sluttet med nyheter, det være Vg, Dagbladet eller sladrekjerringa på Facebook! Kommer jeg over nyheter med barn involvert, så begynner jeg å tute og går rundt med klump i magen i dagesvis.

IMG_3540

Nå skal jeg ikke si at jeg manglet empati før, men nå har jeg fått et helt nytt menneskelig trekk ved meg. Jeg har utviklet noe som jeg liker å kalle en «post-barna-lidelse». Overempati er en del av den. Skikkelig sjarmerende!! «Skru nå AV nyhetene, jeg orker ikke se på!!!» Sa statsviteren! (Jeg skal slette dette innlegget når jeg får jobb hos Erna i regjeringen!)

De relevante nyhetene som ikke gjør så vondt i sjela, som at stakkars Bieber må feire valentines i retten.. får jeg jo med meg på Facebook allikevel! (Så Erna.. hvis det allikevel skulle vise seg at du smugleser Diaperdiva .. No worries, sosiale medier holder meg oppdatert! Les: meget nytenkende!)

Jeg skal ikke engang nevne katastrofe-tenkningen som fulgte med fødselen.. Hva hvis.. tenk om.. alle mulige scenarioer! Og hjertet i halsen!! Nei takke meg til at de begge ligger og sover trygt i hver sin seng nå (snart)! Og jeg er godt plantet på jorda, i sofaen, foreløpig..

Men jeg skal ærlig innrømme at jeg syns at denne bivirkningen ved å få barn, er det verste ved å ha barn! Alle disse bekymringene.. katastrofetankene.. overempatien.. flyskrekken.. Det må det vel være lov å si!?

IMG_4866 - versjon 2

Lider du av denne post-barna-lidelsen? Hvordan håndterer du den? (Si at du kjenner deg litt igjen da.. ellers går jo hele den uskyldige lidelses-teorien min i vasken! Og jeg risikerer å få klinikker med verre diagnoser på tråden..)

Ellers så blir et par frynsete nerver veldig glad for et par trøstens ord fra deg! Og jeg blir ikke sur om du inkluderer ordene «nok» eller «sikkert» altså!! Det gjør jeg nok ikke! Ganske sikkert ikke! ;)

36 thoughts on “Post-barna-lidelse

 1. Haha, artig diagnose du har fått der:)
  Jeg tror jeg lider litt av det samme, iallfall når det kommer til flyskrekk.
  Jeg skal til Kreta med He og mormor om bare et par måneder, og jeg tenker MYE på den flyreisen, og det faktum at vi garantert kommer til å… ST-ST-Y-Y-HY-HY-HY-RTE!! (Det siste ordet der skrev jeg med gråtkvalte hikst i halsen.
  Og rett etterpå det skal jeg jo fly til Barcelona uten He, og vi kommer jo garantert til å ST-ST-Y-Y-HY-HY-HY-RTE da også, og da blir jo He foreldreløs!

  Vel, det er vel kanskje ikke så ille, men nesten!

  Ellers kan jeg si at jeg fikk tårer i øynene av en videosnutt på Americas Funniest Homevideos her om dagen.
  DET HADDE GARANTERT IKKE SKJEDD PRE-HE!!!

  Men bortsett fra dette: Det går sikkert/nok bra! Null stress.

  PS: De selger beroligende/leskende drikker på Gardermoen:)

  • Hææææ skal dere til Kreta om et par måneder??? Det skal vi også!! Håper virkelig ikke vi skal reise på samme fly, det kan bli et litt ubehagelig for de andre passasjerene.. (eller jo, egentlig så håper jeg det!! ;P )
   Hahahaha jeg eeeelsker at du lider av det samme! Ikke pga skadefryd assa.. bare «Jo flere vi er sammen, sammen, sammen..»
   Vi får ta en debrief på onsdag! :D :D

 2. Nå har jeg ikke denne lidelsen, siden jeg ikke har barn. Men jeg har jo både studert og fått en del terapi oppigjennom. Og det eneste jeg kan trøste deg med i forhold til katastrofetanker er at en er hvertfall godt forberedt og det er utrolig deilig når en kommer frem i god behold uten at noe gikk i oppfyllelse. Eller at det som skjer ikke er fullt så ille som katastrofen en hadde sett for seg.

 3. Dette er en velkjent lidelse du og det kommer fra det eldgamle «beskytte våre etterkommere for alt som faktisk er eller potensielt kan være farlig slik at de overlever og bringer slekten videre»- genet. Dette genet aktiveres ved første fødsel så det er helt logisk at du fløy uproblematisk før. Hos enkelte individer dempes dette genet av «slapp av, tenk rasjonelt, det går bra»- genet. Dette siste genet er mer utbredt hos menn og hos kvinner kreves gjerne en tre-fire-fem fødsler før det aktiveres. Så slapp av, du er helt normal og vi kan gråte sammen til nyhetene en kveld! Og nå har jeg enda mer lyst til å komme på den bokfesten. Blir en lidelse å lese blogginnlegg uka etter!

  • Hahaha takk for utrolig bra og nøktern gen-forskningsrapport her doc! Og phuuu for at jeg er normal!!
   Ja la oss gråte sammen til nyhetene en kveld, da tør jeg kanskje å se dem også.. om jeg har noen ved min side, som skjønner min lidelse! ;)
   Og jeg skjønner at bokfesten blir en lidelse for deg.. Jeg skal foreslå for Aschehoug at vi har doktor Didriksen live på Skype på storskjerm! Det er det eneste riktige! ;)

 4. Kjenner meg veldig igjen i d med å reagere på nyheter, eller alt annet som en skulle tro ikke var noe å reagere på for den saks skyld….kan være både flaut og irriterende innimellom, men kan jo ikke noe for d…
  Men flyskrekken har jeg heldigvis ikke fått…men skal innrømme at jeg var litt stressa når ungene skulle til Syden med x-svigers og jeg hørte på radioen at det var et fly som skulle samme sted, samme dag, hadde problemer…var heldigvis et annet fly de reiste med. Men tanker var mest på at hvordan de eventuelt hadde opplevd en sånn situasjon uten meg. Men gikk bra med d flyet altså, ikke noe skader eller krasj eller noe!
  Finnes veldig mange typer flyskrekk.
  Men bare å si ifra hvis d er noe du lurer på når d gjelder fly/flyvning…begynner å bli noen år siden, men tror ikke d går gått i glemmeboka… Men en av de viktigste tingene å tenke på er at d er veldig sjeldent at d skjer noe alvorlig når en flyr, men d blir blåst veldig opp av media.
  Turbulens kan være ekkelt men fly er bygget for å tåle ganske mye. Og mange av pilotene i Norge(sikkert andre steder d er vanlig og) har utrolig mye erfaring med f.eks d å fly i vind. Og er d uforsvarlig, så gjør de d ikke. Men kan virke uforsvarlig om du er redd. En ting jeg synes da jeg jobbet på fly, var at d er veldig bra å vite hvis det er noen som er redde, da kan en ta hensyn til d bl.a med tanke på forklaring av ting.
  Er forresten veldig vanlig å få en eller annen grad av flyskrekk etter å ha blitt mamma.
  Men som sagt bare å ringe eller melde om d er noe!
  Klem

  • Det hjalp veldig å lese en ex-flyvertinnes ord før flyturen! Takk Anja, du er en engel! Og nå vet jeg hvem jeg skal ringe før vi skal til Kreta!!
   Ha en nydelig helg! Jeg for min del, er glad for at det er hele 2 dager til jeg skal ut å fly igjen!! ;)

 5. Jada, helt normalt det der. Skjønt jeg mistenker at det er mer turbulens nå enn før. Verre er det at berg og dalbaner har blitt så skumle! Fornuftig mens de er så små at barnebanene er nok, men snart har de mer mot enn mamma, og da blir det trøbbel.

  Forresten, sa du Karmøy? Går da ikke tog til Karmøy? Må du ikke da bytte til buss eller båt? Det er myyyye farligere enn fly. Ellers er det godt råd å la ungene få trykk i ørene mens dere flyr, da blir du så opptatt at du ikke har tid til å følge med på turbulensen :-)

  • Å nei, berg og dalbane problematikken har jeg ikke engang tenkt på. Før nå! Hjelpemeg hvordan skal dette gå?? ;)
   Hehe du har rett, det går tog til Stavanger.. så må man ta båten over. Melkerute.. tja.. men en fin fin dagstur med familien tenker nå jeg ;)
   Ellers så var jeg veldig opptatt av en ganske skrikende unge som var trøtt og lei etter forsinkelser og en lang dag.. så godt poeng det der med å være opptatt når turbulensen inntrer! ;-)

 6. Jeg ser konsekvent ikke nyhetene. det er tryggere å lese på nett der jeg kan velge biebster-news fremfor barn i syria.
  når jeg ser dokumentarer om russiske forskere som sulta seg selv for å berge korn-banken under enellerannen krig, så tenker jeg *kun* på hvor heldige vi er som kan gi barna våre nok mat hver dag. og trygghet. og klær. og et varmt palass å bo i. oog så er vi i gang.
  og jeg skal i alle fall ikke ha dykkerlappen! eller motorsykkel. og ikke snakk om at pompen får lettsykkel når han er 16. baaaare å glemme.

  get the point? jeg kunne forresten ha fortsatt i evigheter. men da får jeg ikke sove i natt;) og alt dette er rein bivirkning av pompen ja. så du er ikke sånn mutters alene nei:) god tur! (flyet går bra, rekker jo bare såvidt å si neitakk til te før en skal lange igjen! -oog jeg forstår egentlig jack litt…8timers familie-togtur høres veldig…hyggelig…ut. ;)

  • Haha 8 timers togtur PLUSS 2 timers venting i Stavanger.. før båten (som bare tar en liten time) går.. ER.. veldig hyggelig!!! (Mulig jeg er den eneste i familien som prøver å overbevise meg selv om det altså..)
   Godt å høre at andre lider av det samme.. Jeg hadde ikke anelse om at dette fenomenet kom til å inntreffe etter at jeg fikk barn! Vær så god, lev resten av livet ditt på nåler, liksom! Takk for deeet! ;)

 7. Det GÅR bra! Vi skal jo treffes på onsdag, og hvis du prøver deg på å styrte med fly før den tid så blir jeg SKIKKELIG snurt! Da snakker jeg rett og slett ikke med deg mer.

  Men ja, det er mye som endrer seg post-barn altså. Man blir *veldig* mortal liksom. Jeg er også super lettrørt.
  Det er mulig jeg kommer til å bli rørt på onsdag liksom. Ikke spør meg hvorfor engang.
  Nyheter er grusomt. Det er jo bare elendighet. Og filmer el. hvor noe skjer med barn er jo bare uaktuelt. Sigh.

  • Hehe :) Jeg overlevde hvertfall ene veien!! Og ettersom jeg hører rundt forbi, så er oddsene ganske gode for at jeg skal komme meg på bokfest på onsdag!! :D
   Ja mortal blir man, rett og slett. og litt mental også muligens.. ;P
   Filmer ja.. var aldri et problem før, nå er det faktisk heeeelt uaktuelt! Det er så rart det der!!
   Goood helg Carola!! :-*

 8. Som å lese om meg selv! Var hos mannens familie i Canada i høst, med toåring og en på fire mnd. Blåste en del i dagene før vi skulle fly hjem, og jeg vurderte helt seriøst å bare bli igjen der borte. Typ «vi har jo snakket om å flytte hit, jeg kan jo bare være igjen». Og «kan jo bare organisere at noen pakker ned leiligheten og sender alt over hit».. Heldigvis klarte jeg å samle nok mot og reiste hjem. Gikk bra den gangen og, selv om panikken tok meg et par ganger der over Atlanteren i bekmørkna. Jeg googler «turbulens» før jeg reiser slik at jeg har ‘turbulens er ikke farlig’-fakta ferskt i minnet. God tur! :)

  • Haha du vurderte faktisk flytting!! Vetdu.. jeg skjønner deg såå godt! Jeg kommer til å bli greker om det blåser når vi skal hjem fra Kreta om et par måneder!
   Smart det med googling i forkant.. det skal jeg gjøre i morgen før vi reiser!! For jeg sjekka akkurat prognosene.. og det ser ikke lovendes ut! :-O
   Ha en fin lørdag Lisbeth!! :)

 9. Ååh, jeg har fått superoverempati for gamle og forvirrede på butikken, i gata, i overalt – og noen ganger må jeg bare snu meg og (nesten)løpe for det GJØR. SÅ. VONDT. I. HJERTET. (Det gjelder for øvrig også for rørerende reklamer på tv). Fint at du setter en diagnose, da slipper jeg å forklare i det vide og det breie nesten gang noen lurer på hvorfor jeg sitter der og griner etter å ha sett Biefilmen nok en gang! :P (De redder jo verden likevel, jeg blir så rørt!).

 10. Og god flyreise forresten, når vi fløy til Spania med Kasper kun fem måneder gammel trodde jeg vil skulle dø (måtte selvfølgelig mellomlande i Amsterdam på veien), og så gikk det så bra at ei random dame bakerst ga oss et overrasket nesten-stygt blikk med kommentaren «jøss, dette gikk jo bra» på vei ut… Mon tro hvor godt ho hadde likt oss hvis han hadde skriki litt på turen du.
  Men det går nok helt sikker bra! ;)

  • For superoverempati GJØR vondt!! Det er slettes ikke en enkel diagnose å leve med dette her!
   Ja jeg følte det var på tide at noen tok bladet fra munnen og satte en diagnose på det som så mange mammaer kjenner på der ute!! ;)
   Sånne random damer altså.. de som bare ikke klarer å dy seg, har funnet ut at det kryr av dem (det og, etter at jeg fikk ungene..) :-/
   Og det gikk bra, ene veien.. går nok bra på veien tilbake også.. ;-P

 11. JA, jeg lider av denne post-barna-lidelsen!!Jeg kan ikke å håndtere den…vet ikke hva jeg skal gjøre. jeg tør ikke å reise bort 4 mil unna snuppa som er fullt opptatt i barnehagen…ikke kan jeg være borte et par timer uten at jeg får en klump i magen og tenker: hva om hva hvis! så jeg skjønner deg godt…jeg gråter av alt og jeg tåler ikke å se mye nyheter osv. uff stakkars deg med flyskrekk!! men det går jo sikkert bra :)) det er faktisk farligere å kjøre bil enn å sitte på fly ;)

  • Jeg blir så glad og lettet over at jeg ikke er alene om denne lidelsen! En lidelse blir bedre når man lider i sammen! ;)
   Og du har heeelt rett, farligere å kjøre bil!! Det mantraet skal jeg ha friskt i minnet når vi flyr tilbake i morgen!!
   Ha en fortsatt fin lørdag i Trøndelag :-*

  • Hm, lurer på om dataen sensurerer det jeg skriver til deg? I går svarte jeg ang fly o.l. Men eneste som står her er «kjeme dokke him», så tenke du sikkert, nå har hun begynt å male og malingen går henne til hodet for det står jo at vi kommer hjem ;-). , men det sto videre, så kjekt eller noe lignende.
   Jaja, var nok ikke meningen jeg skulle skrive noe denne gangen da

 12. Åh, godt å lese at flere har det som meg. Vi har flere ganger tenkt på å ta color fantasy, men nei. Ikke mens babyen er så liten (kremt 10 mnd) for hun tåler ikke så mye kulde og tenk om vi fikk en senario ala titanic der vi måtte hoppe i vannet, da er det enklere at de er så store at de kan ta i mot beskjeder.
  * jeg får hetta når jeg ser nyhetene om branner (vi har tross alt 2 rom mellom vårt soverom og jentenes soverom og jeg synes vi ligger alt for langt unna, tenk om vi ikke rekker å redde dem.
  *jeg har fått noia for å handle når det er omgangssyke tid (jeg vasker og spriter hender til de blir blå når vi har vært på shopping). (nei jeg har ikke barn i barnehagen *enda* ) Så du er absolutt ikke alene. Og jeg ser nå på denne kommentaren at jeg nok er hakket værret enn deg og snille menn med en slik nymotens hvit jakke og et rom med gummivegger venter på meg om jeg går ut av døren her :P

  • Oh man.. stor båt… :-O huff ja ta det når minste blir større!! ;)
   Vi har og to rom mellom vårt og jentenes, jeg SÅ kjenner til de tankene der! Jeg har bare en ting å si, postbarnalidelse.. får håpe det dukker oppe en helbredende (eller hvertfall symtom-lettende) kur snart!!
   Og omgangssyke.. verste sort! Takk og lov for antibac!!
   Hahaha, menn med hvite jakker du.. ;D Trust me- du er IKKE verre enn meg Fru, faktum er at jeg modererte dette innlegget litt sånn at det ikke skulle høres så veeeldig ille ut… ;-P

 13. Jeg er gravid med min første, og kjenner lidelsen sakte infiltrere hodet og kroppen. Sykdommen kommer snikende, og jeg er redd for å pådra meg et skikkelig ille tilfelle etter fødsel.

  Men fly. Det går bra. Sjansen for å dø av en kokosnøtt i hodet eller på alle andre måter som jeg av hensyn til deg ikke nevner nå, er mye, mye større. Og nei, det betyr ikke at du skal bli redd for alt nå ;)

 14. Jeg har aldri vært fan av å fly, men etter at jeg har fått barn er det ikke blitt bedre. Hjelper litt når hele familien er med for da sitter i alle fall ikke barna igjen uten foreldre når flyet styrter! Men når jeg flyr alene… Åh herregud! Hyperventilering, hjertebank og you name it! Første gang vi dro alene på tur skrev jeg brev til ungene slik at de i alle fall skulle få noen ord med seg på veien i tilfelle vi ikke kom igjen ;-) Klem til deg!

  • Sist jeg fløy alene, måtte reisefølget mitt tilkalle flyvertinnen! F.l.a.u.t!
   Hehe, det ser ut som dette er en ganske kjent tilstand blant mammaer over hele det langstrakte.. ;)
   Stor klem og god lørdagskveld <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *