Kutyme og (k)ukultur!

Den dagen det er predikert flest folk på flyplassen, tar vi turen til Gardemoen.

OSL hadde sendt ut pressemelding vedrørende påskeutfarten, og hadde derfor iverksatt en rekke tiltak for å få avviklet påsketrafikken på en god måte.

Tips og oppfordringer å lese, men et punkt manglet.

 • Ser du mennesker som står i en linjeformet formasjon, kalles det kø. I en kø skal man stille seg bakerst, ikke komme inn fra siden!

Gardemoen fredag 22. mars, typ:

Ser DU køen på bildet?

Veldig mange har problemer med å se den køen. De oppfører seg litt sånn lettere forvirret, og mumler gjerne til seg selv. De ser litt flakkende rundt, som om de ikke skjønner noen ting. De unngår å møte blikk, for de vet det er tusen øyne som vil møte dem med anklagelse. Men, de slipper ofte unna med det, derfor er sjansen verdt å ta..

Vi som er oppdratt etter den pliktoppfyllende modellen derimot, vi sto der, og køen rikket seg ikke. For det som skjedde var at folk flommet inn fra siden foran oss. Som «uvitende» kyr, uten gjeter.

Mumle mumle.. her køen starter..!? Mumle mumle.

Nordmenn i kø, er en interessant fenomen. Respekten for andre mennesker, den mister de når noe krever tålmodighet, som for eksempel en.. kø. Man trenger ikke se til Japan for å finne en sofistikert kø-kultur, se bare til Storbrittania!

Mye av grunnen til at nordmenn spekulerer i køsniking, er nok ofte fordi de slipper unna med det. Vi observerer det, blir sure og ser på hverandre med hevede øyenbryn, mens vi tenker.. for et egoistisk dustehue!!!

Gardemoen gjør det enkelt for folk å snike ved innsjekk. Det er ikke noe system, ikke noe gjerde (mer enn helt ved skranken), ikke noen linje, ikke noen som passer på. Kyrne er fullstendig fri til å gjøre akkurat det instinktet deres sier!

Noen som IKKE lar sniking gå upåaktet hen, er Jacken min. «Kremt-kremt».. Ingen reaksjon.. «HEI, HEI, HEEEEEEI!» Fremdeles er vedkommede døv. «HEI DU MED RØD JAKKE, DU SNIKER, STILL DEG BAK I KØEN SØM ALLE OSS ANDRE!!!!»

Litt flaut, men veldig deilig med en som tar ansvar for oppdragelse i kø-kultur.

Konklusjon: Norsk køkultur lider av dårlig kutyme, en ukultur av en ku-kultur.

Løsning: Nytt lovverk? Skikk og bruk i skoleverk? Jack Bauer?

Stiller du deg bakerst i køen? Eller er du en snik?

(Foto: Tv2.no, Google)

12 thoughts on “Kutyme og (k)ukultur!

 1. He he he,prøv ferje Sverige-Tyskland ved påskeoppstart. Polakker på vei hjem…. Say no more

 2. Står fint i kø når det gjelder flyplasser, kasse kø og lignende, men kjenner jeg sliter litt med køen ut av båten, der vil jeg være først. Eller ikke helt først, men helst før trailere (stakkars de).
  Kos dere på ferie :)

 3. Haha, jeg ler!

  Jeg stiller meg alltid bakerst i køen, men jeg er også hun som ikke er redd for å dele ut en albue til de som sniker!;) klapp på skulderen til den kommende sykepleieren, haha!

 4. Jeg er den som står bakerst i køen og som aldri sier noe når andre sniker. Jeg bare freser og koker innvendig. Jeg tenker at de sikkert har MYE dårligere tid enn meg siden de enten er:
  1. Alene eller
  2. Pensjonist
  – mens jeg står der med 1-3 unger som henger i taket, gjerdet eller hvor enn det kan tenkes at noen kan henge eller klatre fordi de ikke eier tålmodighet..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *