Førjulsdrøm

Førjulsdrøm

(Mel: Romjulsdrøm av Alf Prøysen. Stem nå for all del i!!)

Det skulle vøri fire år i førjul’n
skull stresset ned, og vært ved fulle fem.
I stedet går jeg rundt med mynt i tasker
og kjøpe juggel, pynt, og drar det hem.
Jule-prosjekterer hele dagen
nei det er slettes ikkje fred å få –
For æille gaver skull no vara inne
men eg kan ikkje ende på det sjå!

Og hvis eg møtte kjensfolk etter væga
som lo og sa dom ville vara med.
Da sir eg «æsj eg må nok vaske dassen
og skrive kort, og pakke gaver med..»
Og aller mest så vil eg berre såva
og la alt rot i huset berre stå –
Men tenk om svigermor kom inn i gangen
og så alt rotet før hun knakke på!!

Eg lure på om eg vil ha på hæler
og kvinke  julbokkmål «Godkvell, godkvell».
For dette året blir eg nok å svara
«Hæ? Ble det jul i år allikevel??»
Det skulle vøri fire år i romjul’n
så kunn ein fått ein feri kjempelang –
For når det førjulstresset først seg legger
så er det kun et år til neste gang.

000436a581a0

Sånn ser det ut hos alle interiør bloggerne allerede! Ja, pluss en kubus stake, og et par kähler trær.. Og du syns det er rart jeg er stressa???

Førjulstressa? Anyone??

(Painting: Nicky Boehme)

17 thoughts on “Førjulsdrøm

 1. Hos oss er det også som et julekort…ja bortsett fra at i de 2(!) adventsstakene som jeg har satt frem så mangler det lys. Forklaring? Hver advent øker mitt lager med lilla lys noe usannsynlig, så i år tok jeg en avgjørelse på butikken at vi bruker de fra i fjor og i forfjor osv. Selvfølgelig ingen lilla lys å oppdrive når jeg kommer hjem. Dog mange gule fra påsketider.
  Julestjerne? 1 er på plass, mens den på kjøkkenet venter på at husmor skal ta seg bryet med å henge opp røde gardiner. Her kan det legges til at det er nøyaktig 2 mnd siden de samme røde gardinene kom ned.
  Julekrybbe? Ligger i sofaen. Her synes jeg å huske at en gjeter er litt knust, så her må det lim til.
  Men når bare jeg blir ferdig med eksamen, såååå blir alt så meget bedre.
  Hah! Med mindre min mor melder sin ankomst, så kommer dette til å vedvare til lillejulaften, og så blir jeg nazi på alle rundt meg og så fikser jeg alt som kan fikses natt til julaften. Utenom lys da, siden Bunnpris ikke har begynt med døgnåpent.
  Tenker mannen allerede nå priser seg lykkelig over at han skal være på jobb den natta! ;) Men jul blir det lell.

  • Hahaha deilig lesning! Min mor meldte faktisk sin ankomst i går, så nå kan det faktisk se ut som det blir bakt 1 sort til jul!
   Samme hva jeg prøver på, så kommer jeg også til å bli Cruella de Vil lillejulaften.. for det er nå engang sånn at jeg jobber best under press.
   Og jul blir det jo som du så vist påpeker her.. lell ;-)
   Masse lykke til og break a pen på eksamen!! :-D

 2. Her bruker vi å kjøpe tre første søndag i advent, og pynte huset samme dag, men i år har ikke engang prøvd å ta julekortbilde, mens gavene nesten er i boks. Nesten. Så jeg reiser på husmorferie og håper det meste er fikset når jeg er tilbake ;)

  • Det ser hvertfall ut som du koser deg på husmorferie! ;-) Det fortjener du! Smart egentlig å overlate førjulskaoset til andre, tror jeg må prøve det!
   Enjåi Låndåån!

 3. Jeg har julestjerna oppe da! Og så har jeg kjøpt nabbiperler som jeg skal lage snøkrystall-pynt av. Og i fjor kjøpte jeg perler og filt og fimo-leire som jeg også skal lage pynt av. Kubus og khäler er det fint lite av. Ikke en aldri så liten pakkekalender på sånn fancy hjemmelaga pinnetre eller stige engang!
  Jeg har kjøpt to gaver, og har skrevet ned navnene på de andre jeg skal kjøpe gave til.
  Men ække no stress:) Vi tar en 10minutters-«vask» og slukker lys og tenner stearinlys så blir det så koselig og julete som bare det:) (kakene sørger bestemødrene for, og i barnehagen gjør de mange koselige juleting, så tror ikke pompen blir skadelidende av for lite juleaktiviteter sånn slett enda;) Julekort er det eneste. Det må jeg faktisk få ordna. For det er så himla koselig å få en haug med julekort tilbake:)

  • Jeg skjønte at jeg må lære litt av den easygoing-førjuls-mentaliteten din! For det er jo faktisk ikke så nøye. Ikke sååå nøye i alle fall! ;-)
   Pakkekalender.. mamma mia, en sjokoladekalender får duge, til jeg har tenkt å sykemelde meg i førjulstida, for å kunne få tid til å lage pakkekalendere.. i tillegg til alt det andre. Jeg bøyer meg i støvet for pakke-kalender-mødre!
   Ja julekort er koselig!!!! Kanskje det dukker opp et herfra også! ;-)

 4. Haha, elsker sangen!! Tror jeg skal bytte ut originalen med denne:D

  Det som er av jul hjemme hos oss er en amaryllis og en stjerne i vinduet. Stjerna er så fin at den får henge der hele året, så jeg kaller det derfor helårsstjerne 11 måneder i året, og julestjerne resten:) Amaryllisen kjøpte jeg på Rimi i forrige uke!
  Og så har vi trolldeighånda da, selvom det ikke egentlig er julepynt!

  • Med trolldeigen så følte jeg at jeg overgikk meg selv i juleforberedelser, så egentlig så tenker jeg bare å hvile på lauvbærbladene resten av førjula.
   Jeg sier det med Alf Prøysens ord nok en gang..
   Så får mannen vaske golvet og mannen børe ved, og mannen sett opp fuggelband og mannen pønte tre.
   Eg sett meg ner å kvile og puste på ei stund.. og husk å rugge vogna, så barna får en blund!

  • Og nå var pepperkakene komt opp på veggen og så jeg ;) Kjempefine!!
   Hehe, vi får faktisk ikke gjester før første juledag.. så jeg puster ut enn så lenge!

 5. Haha, åh nå kjente eg kor gla eg e for at eg ikkje har verken Kubus eller Kähler :D:D (har førøvrig heller ikkje huset på stell. Men det går bra for det, vettu!)

  • Hæ har kje du Kubus eller Kähler?! ..Men så trenge man ikkje det når man har marmorbasseng da!! ;-P Og takk for sympatimelding.. det e sant d LV, det går jo bra!!

 6. hihi uff,bra skrevet! jeg er helt avslappet til jul jeg faktisk…alle gaver er ikke pakket inn og kjøpt engang.tror det har noe med at jeg fødte 28. november og lå på sykehuset i over 10 dager for 2 år siden :) det blir jul uansett ei om vi stresser,vasker,rydder osv osv. slapp av og kos deg,nyt tiden! :) ventetiden skal være fin og ikke stressende. (snakker superstressa meg om alt annet :-p) kubus? er det noe nytt da? har lagt merke til at alle har kähler ja! pent,men kjedelig når alle har det spør du meg. gi meg noe flott og unikt istedet da ;) her mangler forresten føglband og bæring av ved!har ikke bakt noe enda heller… men alt blir,vi trenger bare litt tid :)) ha en strålende førjulstid og husk! pippene trenger nek og vi trenger ved ;) hohoho

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *