Er #Assholeparent humor?

Et nytt fenomen trender på instagram. Mamma legger ut et bilde av lille illsinte Kåre, han er krakilsk fordi han ikke får spise plastelina. Vi ser lysluggede Beate med svære krokodilletårer.. hun har nemlig ikke blå sko som matcher Elsa-kjolen! Mamma får skylda, noe som gjør henne til #Assholeparent! Hun knipser «blinkskuddet», og publiserer. Er dette innafor, eller er det humor.. gone wrong?

Å legge ut bilder av barna sine på sosiale medier, er hele tiden et hett tema. Alle har satt sine grenser. Jeg på min side, føler at det er riktig for meg, å ikke vise for mye av barna. En profil her, en hårmanke der, bildet gjøres litt blurry.. klær MÅ være på, og det må for all del «vannmerket» også! Min litt skjøre samvittighet gir beskjed når jeg har tråkka over streken min. Ja som regel da.. for noen ganger har jeg måttet gå tilbake og slettet bilder.. da den gnagende samvittigheten har valgt å komme snikende istedenfor umiddelbart. Det er ingen enkel sak dette, og grensa blir lett blir tøyd i dette gamet. Noen er enda striktere enn meg, mens andre skjønner overhodet ikke problemet!?

Reality-check

Jeg er en såkalt «ærlig» mammablogger, legger ikke to i mellom, og skriver om gode -og vonde dager. Sånn har vi det jo alle, så hvorfor ikke bare si det som det er!? Da jeg så disse bildene på instagram, så kjente jeg at jeg måtte ta en liten virkelighets-sjekk. Bildene forstyrret meg såpass, og jeg tenkte at det var noe veldig ugreit med det. Var det like upassende å skrive at ungene slår seg helt i vranglås, som å legge ut et bilde på instagram? Jeg gikk dypt inni meg selv, og konkluderte tilslutt med at det var.. innafor. (Pjuuh for det, ellers så måtte jeg jo bare lagt opp..) Jeg fant et par grunner. Når disse situasjonene utspinner seg, setter jeg meg jo ikke ned og ignorerer ungene og begynner å skrive et blogginnlegg? Jeg er tilstede, og skriver evt. om det i etterkant. Å vise frem bilder av barna mens de er på sitt mest sårbare, er ikke noe jeg illustrerer «ærlige» innlegg med. Da finnes det både en haug av bakhoder (tatt for nettopp det formålet) i Iphoto, i tillegg til photoshop og bildebanker! Jeg vet jeg kan fjolle mye, men jeg ville jeg jo ikke ha valgt en sånn vinkling på innlegget heller.. se på DETTE trassanfallet da -og le deg i hjel!! Nei skrivinga om livets realiteter.. fortsetter! Med skråblikk og humor, men UTEN altfor utbroderende bilder.

I perspektiv

Det går jo an å skjønne hvorfor noen velger å legge ut sånne bilder. Å vise situasjoner som alle kjenner seg igjen i, med en artig kommentar etterfulgt av en trendy hashtag, burde jo ikke være annet enn uskyldig moro det? Og hvor deilig er det ikke å få tilbakemelding på at (noe av det mest utfordrende med å være mamma) er heeelt normalt, vi har det alle sånn og det skjer den beste (forelder). Og (i skrivende stund) følger over 42.300 mennesker @Assholeparents… det i seg selv kan jo skyve vekk hver minste lille tanke, på at å legge ut dette bildet er somehow uetisk -ganske kjapt.

assholeparent

Etisk? Greit? Passende? Humoristisk? Innafor? Tja…

Anette Snarby har skrevet en artikkel om trenden på Mammanett, hvor noen mammabloggere mener mangt om saken. En av de som er intervjuet sier så utrolig treffende:

Jeg hadde jo ikke likt om barna mine hadde delt bilder av meg når jeg gråt eller var sint – mens alle vennene deres lo høyt i kommentarfeltet. «Hahahaha! Sånn er min mor også! Lættis!». Nei det er ugreit og upassende, sier hun.

(Det er perspektivet sitt det. Les forøvrig hva annet denne rimelig slue dama har på hjertet om saken her ;-) )

Og dessuten så tror jeg kanskje ikke lille Kåre synes det er så himla kult når han som fjortiss kommer over mammas gamle instagram konto, med bilde av en rødsprengt og snørrete seg selv. 50 likes og 20 «LOLs». Sårt og flaut. Eller hur? Hva tenker du?

Er det innafor og humoristisk å legge ut sånne bilder på instagram, eller er det humor som går for langt? Og dere andre som ikke blogger rosa eller rosenrødt, hvilke grenser setter du opp mht. bildebruk og hva du skriver om barna?

(Illustrasjon: / 123RF Stock Photo)

27 thoughts on “Er #Assholeparent humor?

 1. Personlig syns jeg ingenting om slike bilder. Jeg legger gjerne ut litt humoristiske situasjoner på IG, men ikke såre eller vonde episoder. For det første; hvem i all verden tenker på å ta bilde av barnet når det gråter og for det andre så er denne krisen reel for h*n det gjelder, uansett hvor oppgitt vi blir eller hvor løye vi syns det er. Å f.eks ta bilde av barneføtter med to ulike sko på med teksten: trassalder, er noe annet enn å ta bilde av barnet som hylskriker fordi det vil ha to ulike sko på :-)

  • Helt enig, det går an å være morsom med trassalderen uten å trå over den grensa til full utlevering av sårbarheten dems! Nicely said Søster! :-) :thumbs:
   Og god lørdagskveld!! Det blir kje Kamøy-påske på oss i år desverre.. :-( Nyt vestlandslufta litt for meg også da!!

 2. Jeg syns det her er så grusomt, og det er jo dessverre ikke nytt. «Reasons my son is crying» tok jo helt av for en stund siden, med bokpublisering og hele pakka. Skulle gjerne likt å ta bilder av disse foreldrene i deres verste øyeblikk og publisert det på alle mulige sosiale arenaer. Lurer på hvordan de hadde følt seg da. De lever opp til egen emnekagg, assholeparents all the way imo.

  • Jeg fikk ikke med meg «reason my son is crying», men det går jo ut på det samme. Jeg sjekka akkurat kontoen deres. 73K.. så det er tydligvis noen som syns dette humor.. Hehe ja, det var den medisinen de skulle smakt, da hadde nok pipen fått en annen lyd da!

 3. Huff, jeg er midt inne i en periode på bloggen hvor jeg synes He har blitt for stor til å blogges om. Hun har liksom blitt et helt eget menneske med bevisste valg og meninger, og handler ikke lenger på bebi-impuls… Nå synes jeg Instagram er et mer passende medie for oss:) Men selvom jeg deler flittig, legger jeg aldri ut bilder hvor hun er trist, lei seg eller «uheldig». Jeg har bare et gjeipebilde fra da hun var bitteliten, men det får hun bare tilgi meg når hun blir større, for det bildet er det jeg elsker høyest av dem alle.

   • Klart du må få ut tankene, og selvfølgelig må du gjøre det her!! Laaaange og korte tanker!! ;-) Jeg skjønner hva du sier, og jeg har tenkt på det samme.. spesielt da jeg skrev dette innlegget. Hva og hvor mye er det greit å utlevere om jentene, som har blitt så store plutselig..
    Men det er jo mye annet å blogge om da frøken fin! Og skrivinga di.. den som hadde garantert slått meg ned i støvlene i den konkurransen.. den er avhengighetsskapende. Du kan ikke gi deg! Helt i hvertfall!!

 4. Eg suns da e heilt forferdelig. Eg suns foreldre bør tenka seg om før dei legg ut bilde av ongane. Rett å slett sprøja seg sjøl om di ville lagt da ut dersom da va dei som va avbilda ;) Onga med som e sjuke, e i trassalderen o.l trenge å bli skjerma i offentligheten, for bildene ligge ute på nett tom når dei blir vaksne .. Lite kult om da hadde våre meg ;)

  • Hei Aina!! Så kjekt at du ville kommentere! :-) Hehe, du fikk meg faktisk til å slette et par bilder på bloggen.. (av minsta da hun var syk) Selv om de var diskré nok tatt, og hun sov.. så var hun jo.. syk :-O Kult om det hadde vært meg? Det er det jeg skal spør meg selv når jeg skriver fra nå av! ;-)
   Fortsatt god helg til deg og dine :-)

 5. Syns det er helt feil og derfor kommenterer jeg «glede meg til mammaen din legge ut bilde av deg sånn» eller lignende kommentarer.
  Jeg blogger veldig lite for tiden strekker ikke til, men legger ikke ut bilder av barna uten at det er godkjent av de største og de minste sladder jeg.
  Har bilder klar for et innlegg fra tur, men går litt tid når en skal sjekke at barna er godkjent eller ikke er på bildene.
  Frister innimellom å blogge om det ene og andre som barna ikke gjør, men burde o.l., men gjør det ikke for jeg hadde ikke likt om folk hadde gjort det samme med meg.
  Koselig å lese litt hos deg igjen :-)
  God helg (må være tidlig ute, for plutselig var den her)
  Kinoar frå karmøyne

  • Haha så bra at du «tar» di! ;-) Nei jeg kjenner til det med tida.. men samtidig så er det når jeg skriver jeg koser meg som mest, så jeg prøver å sette av tid til å kose meg innimellom :-P
   Det er jo et litt mindre problem dette.. når ungene er såpass store at de kan godkjenne!! Så får vi se om jeg holder ut så lenge da.. hehe ;-)
   Fortsatt god helg! Og knipar i massevis tebake! :-)
   (Koselig å høre fra deg foressten 4barnsmamma!! ;-) )

 6. Jeg syns det er vanvittig upassende og frekt å legge ut slike bilder av barna sine. Makan altså. Det provoserer meg at voksne folk syns det er greit å legge ut bilder av barna på nett – og da spesielt når de er i slike situasjoner. Selv holder jeg bildene av barna mine langt unna blogg og facebook – og instagram. Det må være opp til de selv å legge ut bilder av seg selv. Og helst syns jeg de skal være 25 år før de i det hele tatt får være på internett. ;)

  • Oi denne har jeg glemt å svare på…
   Haha likte forslaget til 25 års aldersgrense på internett :-P Tenk hvor bra VI klarte oss UTEN!!!
   Når det gjelder dette temaet så virker det ut som om folk mister en slags common sense i forsøk på å være morsom/jakten på likes.. eller hva enn det er de driver med? Alt skal deles og på bekostning av barna!!? Usmakelig.
   God helg Anna 8-)

 7. Normale bilder synes jeg er ok, men disse skrikebildene synes jeg ingenting om. Det blir helt, helt feil. Ikke ser jeg humoren, ikke ser jeg poenget. Så helt enig med deg. Er også enig i at å skrive om en episode, der hovedfokus så klart er på oss som mødre er innafor.

  • (der forsvant resten av kommentaren gitt)

   -jeg hadde ikke lagt ut slike bilder på insta;) Å bevare husfreden står høyere på lista enn å ta bilder når det er skriking på gang)

   Jeg ler meg i hel av historiene på #assholeparents, men syns at de gjerne kan illustreres med noe anna enn sintefjes. Syns søster Cecilie kom med et godt eksempel med de skoene)

   • Æsj, flere som sier at kommentarene forsvinner.. må prøve å fikse oppi det…
    Haha jeg måtte sjekke sjøl, om jeg hadde noen bilder som kunne misforstås ;-)
    Ha en kjempefin helg, og håper grøten har kommet seg vel fram!! :-)

 8. Jeg mener at ungene skal eie sin egen digitale historie. Og jeg er helt enig med henne som mener at dersom ungene må akseptere at foreldrene legger ut bilder og tekster om dem, så må vi også tåle at ungen lager en mamma-blogg – om nettopp sin mamma – uten å bli gretten for det.

  Jeg er som kjent skeptisk til å legge ut bilder av ungene, men samtidig blir det litt rart om ingen viser bilder av barna sine før ungene selv kan legge ut bilder. Så hvor grensen går? Tja, det er ikke like lett alltid. Man bør iallfall ha sin egen mest sårbare eller sinte periode i bakhuet før en publiserer bilder av ungene – som en slags sjekk av hva som er greit. Kan være at vurderingene blir litt annerledes da.

  • Nei den grensen er vanskelig.. og alle må vel egentlig kjenne på hva som er rett for dem! Og sårbare øyeblikk er vel strengt tatt et steg utafor den grensen, for de fleste av oss.. greit å ha det som en sjekk ja!
   Ha en fin fin helg kjære alltid-så-kloke Lammelåret 8-)

 9. Jeg liker ikke at det legges ut bilder som dette, ei heller at det legges ut bilder av syke snørrete barn, eller bleier og oppkast (ja, det finnes dem som legger ut bilder av det også). Nå har jeg også vært naiv mamma en gang, så jeg har nok ikke alltid mitt på det tørre, men jeg har vokst, og fått et litt annet syn på ting gjennom årenes løp. Heldigvis har jeg aldri gjort noe jeg sånn skikkelig skikkelig angrer på. Så jeg har ikke så mye å rette opp i. Nå prøver jeg å unngå å legge ut bilder på bloggen der annsiktet til unga syns, men det betyr ikke at det ikke blir lagt ut bilder..

  • Sorry for seeeeent svar her :-(
   Bleier og oppkast really!!!? TMI -i alle ledd!! :eek:
   Og bare for å si det da @assholeparents har i skrivende stund 125k følgere på insta, så dette er tydligvis storslagen underholdning for mange!!?
   Ønsker deg og dine fine en kjempedeilig helg <3

 10. Jeg er klar over at jeg – og dermed barna også, kan identifiseres gjennom bloggen min selv om jeg bruker alias på barna. I mitt yrke er jeg vant til å være litt paranoid, så jeg synes ikke det er nødvendig at vilt fremmede vet hvordan de ser ut. Jeg legger heller ikke ut bilder av dem på facebook selvom jeg bedre kan kontrollere hvem som ser de bildene. Lurer av og til på om de en gang i framtiden vil bli skuffet over at jeg ikke har lagt ut bilder av dem. Stort sett er det koselig å se barnebilder på facebook, men jeg har venner som legger ut bilder jeg synes er over streken (og også for mye).

  Så jeg er nok ikke den riktige å spørre om det er innafor å legge ut #assholeparent bilder, for jeg svarer selvsagt at det ikke er det. Det hjelper litt at jeg ikke vet hvem disse ungene er, men nei, jeg ser ikke humoren.

  • Hehe ja tenk om de skulle bli skuffet for vi ikke la ut bilder av dem..? Den tanken har aldri streifet meg, men det er jo faktisk en mulighet.. «Men alle andre sine mødre la ut mamma…. hvorfor?» Nei, den tid den utfordring! :-)
   Jeg er også paranoid, og noe av det «venner» legger ut på facebook.. beviser at naiviteten lever i beste velgående!! :eek
   God helg kjære Abelone :-)

 11. Jeg legger aldri ut bilder der han griner eller er lei seg, eller ikke har klær på. Men jeg legger ut bilde av ansiktet hans altså. Det ser jeg ikke problemet med.
  Ellers skriver jeg heller ikke detaljer om når han er syk feks. Men folk har jo forskjellige grenser for sånt.
  Jeg har forresten lagt ut et bilde der han er lei seg, men det var da vi tok bilder til julekortet og han ikke ville samarbeide i det hele tatt. Det var så søtt at det må han bare tilgi meg for når han blir stor, hehe.

  • Og han er jo så skjønn <3 Men du merker bildene dine da, så du er jo bittelitt "streng" på det du også.. ;-) :thumbs:
   Hahaha og ja.. jeg har lagt ut trassige usamarbeidsvillige julekortbildetakningsforsøk jeg og.. tror de kommer til å tilgi oss for noe så.. uskyldig..?! :-P Ah den grensa den grensa....
   Ha en superduperfin helg i det deilige vårværet 8-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *