DU er en fantastisk mamma!

Rådene for  hvordan man skal utføre mammarollen på en tilfredstillende og utmerket måte, er mange. De er av og til så himla kravstore at de overvelder meg, og alt jeg sitter igjen med er dårlig samvittighet. Fordi jeg ikke strekker til. Det er hvertfall det jeg føler… og jeg tipper at du også kjenner på det samme? (Sånn oss i mellom)

Media, sosiale medier, forskere, bedrevitere, mammapoliti, og samvittigheten.. kan få hvem som helst av oss, til å føle at vi er milevis i fra å være en god nok mamma? Vi burde jobbet mindre, ammet mer, samsovet mindre, aktivisert mer, og kjeftet mindre. Vi burde observere leken mer, i stedet for å delta, eller var det omvendt? Ha meldt dem på svømmekurs -for lenge siden!! Ikke si ja til den illsinte kidden som vil ha sjokolade -på en tirsdag (da spesielt hvis man har sagt nei først). Om fireåringen skifter klær 10 ganger på morgenkvisten og fremdeles har INGENTING å ha på seg, finn bare frem klær kvelden før, for da slipper alles tålmodighet og testes!! Lett som en plett sier de! Grenser, grenser, GRENSER! Det er viktig! Og for all del, ikke server noe annet enn kortreist, økologisk, og hjemmelaget mat!! Matpakken skal være variert, sunn og ikke minst kreativ. Tranen må huskes hver dag, og tannpussen skal foregå i nøyaktig 60 sekund. Og tanntråd på de bakerste jekslene selvfølgelig. HUSK TUNGA! Les for dem på senga, minst en bok. En pedagogisk en. Vil de ikke sove, bruk hysj-hysj metoden, eller Ferber, nei for all del ikke Ferber. Om du ikke vil ha passet påskrevet da. «Velmenende» råd hagler.

Etter at jeg fikk andreplass i Årets mammablogg, nådde bloggen min ut til et større publikum. Og jeg fikk besøk av disse såkalte «nett-trollene». Jeg så kommentarer av typen.. «Du er en dårlig mamma!» (og også tyn for hvordan jeg ser ut, at jeg er ALTFOR tynn etc.) Kommentarer som jeg gjenkjente fra Fotballfrues kommentarfelt. Nå hadde de funnet veien til meg, og det var veldig skummelt. Det verste var at mammarollen min skulle under en slags sensur, og gis karakter.. Helst stryk. Det synes jeg var svært ubehagelig.

For selv om jeg ofte føler at jeg ikke strekker til som mamma, og deler det med dere på bloggen (dog litt humoristisk for å ta litt brodden av alvoret) så vet jeg at ingen er perfekte. Og ingen har rett til å sitte på sin høye hest å dømme! (De som gjør det, kan jo ikke ha unger.. kan de det?)

Det ER vanskelig å oppdra barn! Forfatter, og blogger Lisa-Jo Baker, mener:

«Parenting isn’t hard because you’re bad at it. Parenting is hard because it’s designed that way.»

Selv om man gjerne vil gjøre alt riktig, så er man et menneske, og vi har hverken kapasitet eller evne til å overkomme alle de (ofte motstridende) krav som er stilt til oss! Vi har forskjellige forutsetninger, bakgrunn og personlighet. Barna er også forskjellige. Noen vil simpelthen ikke ta pupp, eller ha mer etter 6 måneder, mens andre må vi avvenne ved toårs alderen. Noen har lakenskrekk -andre sover sju til sju. Noen har spesielle behov -andre ikke. Noen VIIIIL IKKE HA PÅ SEG ULL ELLER FLEECE!! for det er ikke «pene» klær -andre kunne ikke brydd seg mindre!

Vi må slutte å dømme hverandre, vite bedre og best. Fordi alle mammaer kjenner seg selv, og barnet sitt best! Og vi vil ALLE det beste for barna våre, sånn er vi skapt!

mamma

Så ikke bry deg om media, sosiale medier, forskere, bedrevitere, mammapoliti, ELLER samvittigheten.. fordi, det du gjør er mer enn bra nok! Ikke la NOEN fortelle deg noe annet!

Annet enn at..

DU er en fantastisk mamma!!

(og jeg også! ;-) )

21 thoughts on “DU er en fantastisk mamma!

 1. Nå ble jeg skikkelig glad og føler meg faktisk som en bedre mamma bare fordi du sa det her. (så mye makt har du nå fått som den beste mammabloggeren;) Dette er jeg så utrolig enig i. Folk lurer på om jeg klarer å følge opp barna mine fordi vi har valgt å få fire stk ( evt om vi planla fire kids) fordi de selv synes det er mer enn nok med to. Noen ganger føler jeg at de skal ta meg på et eller annet. «Ser de mye på TV?» «Kan de lese, sykle, regne, pusse sølv eller brette servietter?». Nei takke seg til at folk slutter med dette tullet. Så trist at noen skriver sånne kommentarer til deg. Det oser av misunnelse hvis du spør meg;)

  • Stinemor!! Folk mener så mye hele tiden, kan de ikke bare tolerere at vi alle er forskjellige og at vi tar ulike valg!! Og vitsen med å sende piler av alskens destruktivitet andres vei om noen har valgt noe annet enn det de finner for fasiten…??! Nei, ja til mer respekt sier nå jeg! Haha, kan ikke barna dine PUSSE SØLVTØY!!!? ;-) Du er herlig!! Og jeg kommer tilbake til deg med den joggeturen altså (må barre trene LITT mer først!) (Gjemme-seg-apekatt-emoji)

 2. Nydelig, Stine! Som jeg skulle sagt det selv (bare litt bedre ;-)). Ah, noen ganger tenker jeg at noen mammatroll skulle ha fått repetert janteloven litt: du skal ikke tro at du er bedre enn alle andre mammaer! For vi er jo ganske gode de aller aller fleste av oss :-) Og gode forbilder for barna sine mobber ikke, og slenger ikke dritt, heller ikke på nett. Du er strålende!

  • Du hadde sagt det MINST like bra Siri!! Men.. tusen takk :-) Altså, jeg er kjempe-imot janteloven jeg.. men hva med å bruke den på en litt fornuftig måte?? Blir så matt! Ja enig, de bør tenke på å være forbilder for barna sine! Hadde det vært in mind, så hadde nok pipa fått en annen tone!
   Gode klemmer <3

 3. Ååå, har du fått sånne kommentarer?! Nå ble jeg skikkelig sinna, du må jo være det vakreste mennesket som vandrer på denne jord, både innvendig og utvendig! Hjelpes, tenk hvordan min blogg ville blitt møtt av sånne…!! Tror jeg må slette baby-i-duk-innlegget.. Åj.. Men du? Dette innlegget er Så bra skrevet, det er så sant og de aller, aller fleste av oss både skjønner og er enig og syns de som presterer å komme med sånt burde vært fratatt nett- og mobildekning i et år…! Så det så! :-) Og du? DU er mye mer enn fantastisk!

  • Tror du jeg fikk bakoversveis eller? Komme her og komme her, til mitt lille idylliske bloggunivers.. :-O Men nå er jo disse trollene (heldigvis) i fåtall da, og de mister sin stemme blant det fantastisk inspirerende, og oppmuntrende flertallet! Det var bare (apropos) den derre baksiden av medaljen.. ;-)
   Tuuuusen takk kjære Elin, for de fine orda dine! Det er sånne ord som keep me going strong her!! <3 For INGEN skal fortelle oss noe annet enn at vi er noe annet enn et par superdupre skapninger av noen mødre! Høy 5!! Og varme klemmer!

 4. Du har kanskje lest innlegget som marte (casakaos) skrev om mammaen som var så mye bedre og aaaaldri kunne ha tatt seg en halvtime «fri» før hun henta kidsa i barnehagen…helt til svigermor til denne mammaen joina diskusjonen i kommentarfeltet… Det er et fantastisk eksempel på et nettroll som ble busta. Dessverre blir de sjelden det.
  Man kan feie for sin egen dør først syns nå jeg, og har man ikke noe konstruktivt å komme med, så kan man ganske enkelt holde kjeft. Det er vel forsåvodt en grei leveregel ellers i livet også.
  Oog at de skal finne noe å sette fingeren på her på diaperdivadiaries er helt uforståelig for meg, haha glad jeg ikke har blogg for å si det slik;)

  Nei, stå på fantastiske Stine! Verdens beste mamma!

  • Forresten – når deler av kommentarene mine har forsvunnet så er det etter at jeg har brukt smileys fra mobilen (emojis?) det har skjedd.
   Så kanskje kommentarfeltet ikke «tåler» sånne «ferdig-smileys»? (oh gaaawd jeg er gæmmal og utdatert, jeg burde ha visst hva de heter)

   • Haha ja gjett om jeg leste det, og godta meg verre (ja, det må jeg bare innrømme) What comes around goes around sier nå jeg! ;-) Lurer på hvordan forhold hun har til svigermora si nå…..:-P
    Ja jeg prøver å holde meg ganske nøytral i mine meninger, nettopp fordi jeg ønsker å holde meg langt vekke fra klørne på disse trollene. Men de finner noe, uansett hva man skriver.. Takk for fine ord Therese, tar de til meg jeg vettu ;-) <3
    Da har jeg hvertfall løst gåten om halve kommentarer, og den er akkurat det du sier. For det hadde min søster også funnet ut!! Så det skal jeg prøve å ordne opp i. Og hehe, ja det heter vel emojis, men "ferdig-smileys" var jo absolutt et ord som oppklarte det hele for.. en gammal og utdatert som meg.
    Men ps.. jeg skulle fremdeles ønske du blogga... ja for det er jo ingen hemmelighet at jeg digger skrivinga di!!! (Vil du VIRKELIG at Norges befolkning skal gå glipp av det?? Hmmmm???) ;-)

 5. Jeg skjønner deg veldig godt. Nå føler jeg meg som en erfaren mamma, det har til nå gått veldig bra med ungene mine, og jeg har virkelig trua på at vi utfører foreldrerollen på en riktig og bra måte. Men for det klarer jeg nesten daglig å få dårlig samvittighet! «Oj, vi burde kanskje dratt på kanotur nå istedet for å bare sitte sløve i sofaen» eller «Uuups, kanskje jeg burde gått og tatt den gode samtalen med tenåringen istedet for at han får låse seg inne på rommet» osv osv.
  Nei, drit og dra. Man gjør det man sjøl mener er best. Og det man har kapasitet til.

  • Den kanoturen og samtalen har slettes ikke vondt av å vente til en annen dag! Det er helt sikkert. Hadde ikke sosiale medier vært oppfunnet (med de krav og forventninger vi daglig får gnidd inn), hadde vi nok ikke følt så dårlig samvittighet.. Nei vet du hva.. Vi gjør en suveren jobb! ;-) :thumbs:

 6. Ikke ofte jeg ikke har noe på hjertet, men akkurat nå har jeg bare et ord der og det er AMEN! Nettrollene er nettopp den ene grunnen til at jeg ikke driver bloggen i større grad selv om jeg vil. Jeg orker rett og slett ikke å bli lagt under en lupe… Jeg er ikke tøff nok til bloggverden tror jeg ;-)

  • Jeg skjønner deg!! Er det en ting jeg ikke kan fatte er hvordan feks. Fotballfrue orker å ligge under trollenes lupe, daglig? Mobbingen som foregår er jo sjokkerende. Voksne folk!!? Det er en stor pris de må betale for å ligge øverst på blogglisten, den er også for høy for mitt ve og vel -that is fo sho! ;-)
   Ha en deilig dag Supermom!! <3

 7. Så utrolig bra skrevet!
  Jeg har fult og holdent trua på at du er en helt fantastisk mamma! Og når samvittigheten er der, så skal man faktisk være glad man HAR samvittighet. De uten er ikke så veldig likende mennesker stort sett… Men uansett. Jeg synes du er fantastisk! Også var det et nyyyydelig bilde av deg og litja di ;-)
  Jeg er også en fantastisk mamma. Takk for dette innlegget!
  Klem

  • Takk takk kjære Vigdis :-) Hehe nei det er jo et godt poeng det da, at vi egentlig skal være glad i den samvittighet.. Skulle bare ønske at den ikke lagde så mye baluba -for ingenting! ;-)
   Vi er to stykk fantastiske mødre vi, det er helt sikkert!! :-D
   Gode klemmer <3

 8. Tusen takk for at du skrev dette innlegget. Jeg har akkurat blitt mamma, og jeg var i ferd med å gå på en smell fordi alle rundt meg har meninger om så mangt. Jeg vil kun det beste for lillegutt, men ikke lett å ha tro på seg selv, når de rundt skal spørre og kommentere hele tiden. Tusen takk!!

  • Åhh jeg vet hvordan det er.. man kan bli spinnhakka gal av mindre!!!! Kan ikke bare folk bli flinkere å holde besserwissende tanker for seg selv liksom!??? De gjør det vel i beste mening (tror jeg), men vi vet faktisk å spørre om råd, hvis vi vil ha dem…!! Som du skjønner så føler jeg såååå med deg her altså, og det er lett for meg å si at du ikke må bry deg om dem.. for det gjør man jo. Men hang in there supermom -de roer seg faktisk ned etterhvert ;-)
   Klem :-)

 9. De der som leser blogger for så å legge igjen ondsinnede kommentarer skjønner jeg bare ikke. Har man ikke annet å bruke tiden på?! Uansett, gratulerer med velfortjent andreplass og hurra for et fint innlegg – som om jeg skulle sagt det selv! :-)

 10. Åhh, jeg skulle ønske at alle som ikke har noe positivt å si holdt munn. Er glad i saklige diskusjoner, men skittkasting, NEI!!! Jeg har i møte med klagende mennekser tenk at noen har for mye tid og trenger et puslespill med tre miliioner brikker for å fylle tiden med noe mer meningsfylt enn å spre edel og galle.

  Selvfølgelig er du en god mamma, – og jeg takker for påminnelsen om at jeg også er det . Trenger den nå :)
  Glade maidager til deg og dine

 11. Tusen takk ! Nå er samvittigheten bedre etter en helg inne med sliten datter. Turene ute kan vi ta en annen gang. Og «Kjære mamma» er et fantastisk program synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *