U-landet Norge

Etter at vi fikk barna, har vi avlagt legevakten hyppige besøk. Så vi begynner å få god kjennskap til det jeg vil kalle, et utrivelig sted. Natt til mandag var det jeg som avla dem et besøk.

For noen år tilbake hadde jeg en uhyggelig opplevelse på Oslo legevakt. Legen som undersøkte meg, ble svært nærgående. Jeg hadde en muskelbrist under ribbeina. Jeg husker veldig godt hvor redd jeg ble da han låste døren, og begynte å kneppe opp skjorta mi for å undersøke. Måten han sa ting på.. Jeg gråt da jeg ventet på å ta røntgen, det var grusomt. Han ba meg returnere til kontoret hans for å få papirene.. Kjæresten min som hadde ventet på gangen, ble med inn. En tydelig skuffet og sur lege ga meg papirene. Proff fyr!

Jeg skulle jo ha anmeldt, men følte at situasjonen var så diffus.. og det skjedde jo ikke noe mer enn det overnevnte..

«Jeg har ventet lenge.. jeg har uutholdelige smerter. Kan noen hjelpe meg?» En nasal og rusten stemme høres på gangen. Han får bare svar fra en annen nasal og rusten stemme.. De er hissige, føler seg urettferdig behandlet!

«Legen kommer!!!!», sier en en sykepleier bryskt. «Han har bare veldig mye å gjøre!» Etter litt mer masing om at de har ventet så og så lenge, ombestemmer sykepleieren seg, og de blir bedt om å gå!!

Det vil de ikke. De har smerter, og vil se legen. Så begynner sykepleieren å bli utålmodig med disse mennene, og tilkaller sikkerhetsvaktene. To svære mannfolk.. «HEI! Dette er IKKE noe hotell!!» «Sånn går det når man bruker heroin vetdu!» «Nå har du vært her i 4 timer, og nå er det er andre som trenger dette rommet!» «5 og en halv» skyter sykepleieren inn. De snakker til dem på en nedverdigende måte.

«Jamen, jeg vil bare snakke med legen..»

Jeg og mannen min ser på hverandre.. hører hva som skjer ute på gangen, ser på rommet rundt oss. «For et u-land vi lever i» sier mannen. Jeg nikker samtykkende, mens jeg ser rundt meg, på det som kunne vært en passende location for en skrekkfilm. Så kommer politiet også.. De briefes i hvor «kjerringa» stakk! (Kjerringa = en tredje narkoman) God stemning!

Rundt oss er det skittent, det er slitt, servicen er verre enn på Zara!!

IMG_0258På toalettet er stanken uutholdelig. Detaljene sparer jeg, da jeg vet det finnes sarte lesere! Plassert opp mot veggen, står det forøvrig tre madrasser.. Sover noen på toalettet?

Legevaktens tilstand er ikke ukjent for oss, og så lenge vi har hatt muligheten til det.. (økonomisk og ved sykdom før 2200 på kvelden) så har vi foretrukket Aleris eller Volvat.

Direktøren ved Helseetaten i Oslo, Endre Sandvik, forteller til NRK i forbindelse med kritikk av renholdet på legevakten.. At de som jobber der, jobber beinhardt 24 timer i døgnet, syv dager i uka.

Tenk på det dere! De sover faktisk ALDRI, de er aldri hjemme.. de er maskiner. Det kan jo være en forklaring på hvorfor noen av de som jobber der er frekke, ufølsomme og kan ha en upassende tilnærming!! Og forklare hvorfor legen glemte oss hele tiden. (For han kan ikke skylde på mange pasienter.. for det var oss, de narkomane og et par andre, i løpet av 4 timer!!) Det var bare når vi skulle få papirene og gå, han måtte vedkjenne at han hadde glemt oss. For vi hadde ventet vel og lenge, da han endelig ut fra kontoret, med brødsmuler hengende i munnvikene. Papirene var ikke å skue.. #såååååtattpåfersken

sandvik+brød

Hva sier du Endre.. på tide å endre rutiner og holdninger!? (Foto: Aftenposten)

I gangen ser vi to narkomane med store smerter bli slept ut på gata..

Slike forhold er jo ikke akseptable i velferdsstaten Norge spør du meg! Jeg har et ønske om at skattepengene mine skal gå til å gjøre forholdene humane innen helsevesenet! Og folk er folk!

Hva er din erfaring med legevakten?

Ps. Dette innlegget er sponset at partiet FN (Forandring NÅ!)

Husk å bruke din stemme ved valget 2013!

17 thoughts on “U-landet Norge

 1. Når jeg skriver denne kommentaren har jeg vakt. Klokka er 01:55. jeg ble oppringt klokka 01:09. Etter å ha pratet med de som var ute hos pasienten sendte jeg ut ambulanse med en gang. Nå sitter jeg på legekontoeret og venter på pasient og ambulanse. Det tar en stund å kjøre i Nordnorge… Når jeg bare har fått undersøkt pasienten regner jeg med at turen for denne går videre til sykehuset og jeg regner med at de er der ca klokka 04:00, igjen det tar litt tid å kjøre i Nordnorge… Ikke har jeg smuler i munnviken, men må innrømme at jeg tømte i meg litt Pepsi Max for å ha litt å gå på om det skulle skje noe mer i natt og jeg ikke kommer meg hjem.. Og skulle en av de narkomane vi har ringe, ja så får de samme behandling som alle andre..

  Synes oppriktig synd i dere som bor i sentrale strøk. Vel har dere cafe, kulturtilbud og masse spennende butikker, men legevakt tør jeg med handa på hjerte påstå er bedre i grisgrendte strøk nordpå…

  Håper det går bedre med deg og at du snart blir frisk :)

  • Nei nå pakker jeg kofferten og flytter nordover. Der helsevesenet er velfungerende! Og du har nokhelt rett i at vi har flust av fiffige tilbud innen det meste, men hva er det viktigste på slutten av dagen?!
   Jeg er mye bedre nå takk! Men skal si det tok sin tid.. PLUSS at vi driver og slutter med Pepsi max.. 2 dager nå.. Abstinenser! ;P

 2. hei! så bra at du skriver om dette! eg er lege, men har også vore mykje pasient, og trur og veit at det er mange som får dårleg behandling i helsevesenet – då tenker eg ikkje på det reint faglege.. men at mange av mine kollegaer har gløymt kva vanleg folkeskikk er, har eg sjølv erfart.
  vil oppfordre deg til å sende blogginnlegget ditt til jonas gahr støre. eg veit med sikkerheit at altfor mange legar avfeier pasienter som klager, som berre «vrange» ( evt «sårbar», i «en vanskeleg situasjon» osv..). og god bedring, forresten :)

  • Jeg setter veldig stor pris på kommentaren din!!
   Tror faktisk jeg vil følge oppfordringen din og sende det til Støre himself, jeg har et par andre bonushistorier til ham også!
   Og takk for det, jeg er mye bedre nå!! :)
   Ha en fortsatt god helg! :)

 3. Huff så ubehagelig! Jeg har vært en gang på legevakten i Bergen sentrum her, den man må bruke når alt annet er stengt, og det var ikke noe kjekt. Urinveisinfeksjon som gjorde at jeg sprang på do annethvert minutt og det var like før nyrebekkeninfeksjon ( tror jeg det heter??)- sinnsykt vondt! Fire timer måtte vi vente! Kjæresten min var borte flere ganger og forklarte at jeg hadde store smerter, men jeg måtte fint vente sammen med de andre som da selvfølgelig så helt friske ut. Legevakten i vår bydel derimot er helt super! :)

  Håper du snart blir bedre og ja til å sende dette blogginnlegget videre!

  • Ja urinveisinnfeksjon er ikke noe særlig å skrive hjem om.. 4 timer med de smertene, I feel you woman! :/
   Så bra at dere har en bra legevakt i bydelen deres! Det er jo så viktig!!
   Livsviktig!

 4. Kjenne det långt inni hjerterotå når du skrive om detta, å kjenne at eg konne tenkt meg å flydd t Oslo for å prøva å hjelpa dessa stakkars narkomane.. ALLE bør tas på alvor, å narkomane e òg folk. Dei har òg ein mamme, ei søster, et barn -som er glad i di, og det hadde gjort sjikkeligt vondt om noggen av våre nærmeste hadde blitt behandla på det vise,- uansett tilstand de måtte vær i! Selv om det helt sikkert i mange tilfelle blir «feika» smerter for å få «rusmidler» de ikke har råd til ellers, å at det til slutt vil få en såkalt ulv-ulv effekt, så e de helsepersonellet sitt ansvar at enden på ulv-ulv viså ikkje blir så fatal som den ofte blir .. Enkelte helsepersonell må endre på holdningene sine, og finne frem den følelsen de en gang hadde, om kallet og trangen til å hjelpe … Narkomane, rike, fattige, skitne, prektige, hypokonderet og ellers alle folkeslag som bor i dette landet har da rett på å bli undersøkt om de ikke føler seg bra! (åhhhrrregblirsåååsinteheregsitte!!!) Eg gremmes når eg hørre holdningane enkelte helsepersonell kan ha. Å eg har sitt det sjøl her på øynå òg! Ja til holdningsendring, og ja til bedre vilkår for helsepersonell som sliter seg ut på lange og tunge vakter, uke etter uke, år etter år…

  • Ja KOM te Oslo, værr heilt creisi å flytt herte!! Hadde vært så kjekt det!! ;))
   Eg skjønne jo at den heroin/abstinens problematikken ikkje e så lette å ha med å gjør, for de som jobbe i helsevesenet. Og fake eller ei.. de blei hvertfall IKKJE behandla med respekt!! ÅRHBLIRSINTEEGOOOOOOOO!!!!!
   Som du seie: «Ja til holdningsendring!!» Og selvfølgelig også: «Ja til bedre vilkår for helsepersonell!» Preach it sistah!! :)) (Og skaff deg ein blogg!;))

 5. Noen mennesker burde ikke arbeide i helsevesenet, dessverre. Uansett hvor mange timer man har jobbet, hvor lei man er, oppgitt eller forbanna, så skal hver enkelt man møter behandles med respekt og medmenneskelighet. Egne problemer eller at man er skitlei av jobbsituasjonen skal legges igjen i garderoben når man ankommer jobb.

  Selv arbeider jeg som geriatrisk sykepleier på institusjon for personer med demens sykdom, og har hatt mange tunge vakter med utagerende pasienter, illsinte pårørende, stygge kommentarer, vold og så videre. Men uansett så skal man huske at det er syke personer man møter, både pasienter og pårørense er ofte mennesker i krise og de fortjener akkurat den samme omsorg, respekt og gode behandling som hvem som helst andre.

  Personlig har jeg gode erfaringer med legevakt, men i jobbsituasjon har jeg dessverre hatt situasjoner som aldri skulle skjedd. Heldigvis er jeg blitt tøffere med årene, og er ikke redd for å stå på mitt og stole på mine egne kunnskaper og erfaring.

  Har forståelse for at det ikke alltid er enkelt å sile ut akutte og mindre akutte situasjoner, at man av og til ønsker å be folk ryke og reise, at situasjoner kan misforstås, men man skal likevel møtes med normal høflighet og folkeskikk uansett om man er rusmisbruker, sykepleier, småbarnsmor eller finanstopp.

  God bedring, Stine. Håper ryggen er bedre, med eller uten flere nåler

  • Takk for gode innspill og tanker Cecilie!! Er veldig enig i alt du skriver her!

   Vet du! Det er sånne som deg Norge trenger mer av!! Pliktoppfyllende vet jeg hvertfall at du er.. du har jo stemt allerede! ;P

   Ha en en herlig helg videre i den fineste byen! ;))

   Og ryggen er forressten mye bedre!! Til tross for a jeg nektet plent å ta flere nåler når jeg var hos kiro på torsdag. Skalkene er en ting.. Ryggen, en totalt annen! Huffameg.

   Smask!!

 6. Satt på legevakta (ikke her) og ventet i nesten fire timer en gang. Det gikk helt finfint for min del. Men FY så synd jeg syns på den lille gutten (8-10år kanskje) som satt der like lenge som meg, og med tydelig brukket arm…

  • Kjipt.. Så det kan være sånn i små byer også..!!
   Det blir jo ofte litt legevakt når man har barn.. Jeg går til fastlegen så langt det er mulig, han er superproff og hyggelig, men må man så må man.. Og det er fælt å gå der nervøs, og med smerter, fra før, om man ikke skal møte på folk som bare gjør det verre i tillegg!! :-/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *